modified on 15 wrz 2020 at 12:44 ••• 988 views

NDA 21

Z Winogrona.org

S. cerevisiae

Szczep szlachetnych drożdży NDA 21 został wyodrębniony w regionie Nero d'Avola, na Sycylii. Szczep ten jest wynikiem czteroletnich badań prowadzonych przez Regionalny Instytut Wina i Winorośli we współpracy z prestiżowymi sycylijskimi winnicami.

• Silna i szybka fermentacja
• Bardzo dobra tolerancja alkoholu: do 16 % obj.
• Średnio-niskie wymagania azotowe
• 17,6 g cukru daje 1% obj. alkoholu
• Wysoka produkcja glicerolu: do 8 g/l
• Niska produkcja zw. siarki i karbaminianu etylu
• Niska produkcja aldehydu octowego: <26mg/l
• Niska produkcja kwasowości lotnej <0,25g/l (kwasu octowego)
• Kompleksowy i ciekawy bukiet spowodowany jest umiarkowaną ilością alkoholi wyższych
• Niska absorpcja pigmentu

Do czerwonych win typu "Nowy Świat": NDA 21 są zalecane do produkcji harmonijnych, intensywnych i owocowych win z krótkim czasem fermentacji. Wysoka produkcja glicerolu daje winom krągłość i doskonałą równowagę. Ponadto niski poziom absorpcji pigmentów przez ścianki komórkowe pozwala na produkcję win o wyjątkowo intensywnych barwach. Stosowanie szczepu NDA 21 daje optymalne rezultaty przy międzynarodowych odmianach winogron takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina produkowane przy pomocy w/w drożdży charakteryzują się intensywnymi, trwale owocowymi i pikantnymi nutami.

Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w