modified on 7 lip 2016 at 09:06 ••• 18 357 views

Pannon Frankos

Z Winogrona.org

Pannon Frankos
Rodzice (V.amurensis x V.vinifera) x Irsai Olivier
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 137 g
Masa jagód 1,4 g
smak Neutralny
SAT 2600
Termin dojrzewania przełom września i października
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 18 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Odmiana powstała w 1965 roku na Węgrzech. Jest krzyżówką winifer z winoroślą amurską. Dojrzewa średnio wcześnie – na Węgrzech w 2-giej lub 3-ciej dekadzie września. W Polsce powinna dojrzewać na przełomie września i października ( podobnie jak odmiana Regent - do sprawdzenia). Może mieć problemy z wiosennymi przymrozkami podobnie jak odmiana Rondo (ok.25% V.amurensis statystycznie w genach)

Wzrost : silny

Liście : średniej wielkości , kształt okrągły, zatoka przyogonkowa w kształcie „V” ,zamknięta.

Grona : średniej wielkości , luźne

Jagody : małe do średnich, okrągłe, ciemnogranatowe

Genealogia

V.vinifera 75% + V.amurensis 25%

Choroby

Lekko podatna na mączniaka prawdziwego (bardziej podatne są liście), konieczna ochrona profilaktyczna. Bardzo dobra odporność na mączniaka rzekomego i szarą pleśń.

Cięcie

Synonimy

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/panon-frankos-i-duna-gyongye-t7128.html

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liście i grona

Inne zdjęcia

Winnica_Plechow: szpaler

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Pannon Frankos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanieprzełom września i października  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajWęgry  +
Masa137 g  +
Masa jagód1,4 g  +
Obciążenie2,5-3kg/krzew płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1-3 /latorośl szt.  +
OdmianaPannon Frankos  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośliduża %  +
Sat2.600  +
SmakNeutralny  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów18  +
Zawartość kwasów8  +