modified on 28 sty 2024 at 21:51 ••• 8 861 views

Sauvignon Kretos

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: uzupeł.)
(Wino: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 34 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Sauvignon Kretos
|odmiana=Sauvignon Kretos
 +
|zdjęcie=30082020 SauvigKretos-gr.jpg
 +
|opis zdjęcia=Sauvignon Kretos - grona 30/08/2020; foto:RobertR
|rodzice=Sauvignon Blanc x Kozma 20-3
|rodzice=Sauvignon Blanc x Kozma 20-3
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=Włochy
|kraj pochodzenia=Włochy
 +
|masa grona=110
 +
|masa jagód=1,33
|smak=Neutralny, do delikatnego muszkatu
|smak=Neutralny, do delikatnego muszkatu
 +
|SAT=2600
|mrozoodporność=-22
|mrozoodporność=-22
|kolor gron=jasny, zielono-żółty
|kolor gron=jasny, zielono-żółty
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=23
 +
|zawartość kwasów=7
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|drewnienie łozy=dobre
|drewnienie łozy=dobre
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Odmiana wyselekcjonowana na Uniwersytecie w Udino. Odporna na mączniaka prawdziwego i tolerancyjna na mączniaka prawdziwego. Wcześnie dojrzewa, ale mało odporna na mrozy zimowe (-22)
+
Odmiana wyselekcjonowana na Uniwersytecie w Udino. Odporna na mączniaka prawdziwego i tolerancyjna na mączniaka rzekomego. Wcześnie dojrzewa, ale mało odporna na mrozy zimowe (-22°C). Może być dobrą alternatywą dla [[Sauvignon Blanc]]
 +
[https://online.plantvarieties.eu/publicConsultationDetails?registerId=20150368&speciesIds=VIT14&pageNumber=11  Ochrona prawna odmiany]; 31/12/2049
 +
 +
==Genealogia==
 +
[https://i0.wp.com/www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/06/Alberatura_SauvignonKretos.jpg?resize=1024%2C390&ssl=1 Drzewko genealogiczne]
== Choroby ==
== Choroby ==
Odmiana PIWI
Odmiana PIWI
 +
<gallery widths=140px heights=30px perrow=4>
 +
Plik:C.Volos S Kretos Soreli.PNG|Sauvignon Kretos - mączniak pr. na tle innych podobnych odmian
 +
</gallery>
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 23: Linia 37:
== Synonimy ==
== Synonimy ==
UD - 76.026
UD - 76.026
 +
==Parametry dojrzewania==
 +
*http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Parametry_tab1.PNG
 +
*http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Parametry_tab4.PNG
 +
 +
==Wino==
 +
'''Opis sensoryczny''' - Kumulacja cukru jest dobra przy średniej kwasowości moszczu, nawet w upalne i suche lata. Profil aromatyczny wolnych, lotnych składników jest średnio intensywny i pełny, ale potencjalna intensywność glikozydowych związków aromatycznych jest powyżej średniej. Profil aromatyczny tej odmiany przypomina Sauvignon Cl.108. Nadaje się do produkcji młodych win lub win, które są spożywane po krótkim okresie przechowywania.(wg VCR)
 +
 +
*
 +
<gallery widths=140px heights=30px perrow=4>
 +
Plik:Parametry wina Sauvignon Kretos.JPG|wino Sauvignon Kretos na tle innych podobnych odmian
 +
</gallery>
 +
*https://www.muraro-952.it/en/vini/sauvignon-kretos/  wino 13%; profil sensoryczny
 +
*[https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/41572_432_11503.pdf  Sauvignon Kretos 2019]; 9.30%vol; cuk. 5.89g/l; TA 3.16g/l;siar.18mg/l ; 87pkt (srebro) na  International PIWI Wine Award
 +
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50247&lang=en  Sauvignon Kretos 2020; 94pkt] na international PIWI 2021
 +
*[https://www.wineshoplavineria.com/wp-content/uploads/2021/11/20211103_154853.jpg S.Kretos 2020 -  musujące]; Lekko wysuszone winogrona użyte do tego szlachetnego wina musującego przeniosły aromat owoców tropikalnych, przyjemność i strukturę, z soczystością i świeżością
 +
*[https://www.wsag.de/wein.php?id=52261&lang=de S.Kretos 2021 (95pkt)]; na international PIWI 2022 ; 13%; TA 5,87; cuk.2g/l; [https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/52261_582_12364.pdf potencjał 2024-27]
 +
*[https://i0.wp.com/www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2022/09/bianco_piwi_2021_jasci_R.jpg?w=800&ssl=1  S.Kretos 2021]  13,5%; ;wino z Abruzji  mniej wyczuwalne zapachy roślinne, przypomina wino z odmiany Pecorino
 +
*[https://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/54255_663_12641.pdf  S. Kretos 2022];14%vol; TA 6,7g/l; wytrawne; archiwizacja 2026; 95pkt na International PIWI 2023
 +
*[https://www.corvezzo.it/public/explorer/Prodotti/schede_tecniche/en/Limited%20Edition/SCHEDE_TECNICHE_ENG_GiovanniCorvezzo_05.pdf Sauvignon Kretos 2022]wino białe organiczne; 13% vol; drożdże spontan, wino nie filtrowane i nie siarkowane
 +
===Profil aromatyczny===
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:S.Kretos.JPG  Profil aromatyczny] Według badań włoskich
 +
*[http://www.winogrona.org/images/1/1e/4_PIWI_Sauvignon.JPG Profile aromatyczne 4 ch krzyżówek PIWI]
 +
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
*[https://sklep.winetech.pl/sauvignon-kretos.html  opis winetech]
 +
*https://www.vivairauscedo.com/en/product-sheet/sauvignon-kretos/
 +
*https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/cropreport/gra/app00010247e.shtml
 +
*https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24900
 +
*https://www.freepatentsonline.com/PP27980.html    patent
 +
*https://patents.google.com/patent/USPP27980P3/en
 +
*https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/sauvignon-kretos/
 +
*https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf  str 11
 +
*http://www.winogrona.org/images/4/47/S_Kretos.pdf
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
-
[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819a.jpg  koronka];  ;[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819b.jpg  liść];  ;[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819c.jpg  grono]
+
[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819a.jpg  koronka];  ;[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819b.jpg  liść];  ;[https://inspection.canada.ca/english/plaveg/pbrpov/image/8819c.jpg  grono];  ;[https://www.vivc.de/gbvp/20357.jpg  grona]
 +
===Inne zdjęcia===
 +
[https://glossary.wein.plus/uploads/editor/images/6739/5b5449221c1b9_q80.jpg grono i liść];  ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Kretos.JPG grono]
 +
 +
===Zdjęcia forumowiczów===
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:17082023 Kretos-k.JPG|Sauvignon Kretos - koronka 17/08/2023; foto; ZbyszekB
-
 
+
</gallery>
</gallery>
Linia 51: Linia 100:
'''Grona'''
'''Grona'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:30082020 SauvigKretos-krz.jpg|Sauvignon Kretos - krzew 30/08/2020;foto:RobertR
 +
Plik:22082021-Sauvignon Kretos.jpg|Sauvignon Kretos - grona 22/08/2021;foto:RobertR
 +
Plik:15082023 S_Kretos grona.jpg|Sauvignon Kretos - grona 15/08/2023;foto: RobertR
</gallery>
</gallery>
Linia 66: Linia 117:
</gallery>
</gallery>
-
[[Kategoria:Odmiany|.]]
+
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 21:51, 28 sty 2024

Sauvignon Kretos
Sauvignon Kretos - grona 30/08/2020; foto:RobertR
Sauvignon Kretos - grona 30/08/2020; foto:RobertR
Rodzice Sauvignon Blanc x Kozma 20-3
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 110 g
Masa jagód 1,33 g
smak Neutralny, do delikatnego muszkatu
SAT 2600
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron jasny, zielono-żółty
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 23 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Odmiana wyselekcjonowana na Uniwersytecie w Udino. Odporna na mączniaka prawdziwego i tolerancyjna na mączniaka rzekomego. Wcześnie dojrzewa, ale mało odporna na mrozy zimowe (-22°C). Może być dobrą alternatywą dla Sauvignon Blanc

Ochrona prawna odmiany; 31/12/2049

Genealogia

Drzewko genealogiczne

Choroby

Odmiana PIWI

Cięcie

Synonimy

UD - 76.026

Parametry dojrzewania

Wino

Opis sensoryczny - Kumulacja cukru jest dobra przy średniej kwasowości moszczu, nawet w upalne i suche lata. Profil aromatyczny wolnych, lotnych składników jest średnio intensywny i pełny, ale potencjalna intensywność glikozydowych związków aromatycznych jest powyżej średniej. Profil aromatyczny tej odmiany przypomina Sauvignon Cl.108. Nadaje się do produkcji młodych win lub win, które są spożywane po krótkim okresie przechowywania.(wg VCR)

Profil aromatyczny

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

koronka;  ;liść;  ;grono;  ;grona

Inne zdjęcia

grono i liść;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Sauvignon Kretos — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronjasny, zielono-żółty  +
KrajWłochy  +
Masa110 g  +
Masa jagód1,33 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
OdmianaSauvignon Kretos  +
Sat2.600  +
SmakNeutralny, do delikatnego muszkatu  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów23  +
Zawartość kwasów7  +