Seyval Blanc – Winogrona.org
modified on 26 lut 2011 at 18:24 ••• 153 830 views

Seyval Blanc

Z Winogrona.org

Seyval Blanc
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
SEYVAL BLANC - grono Foto: P. Pawluczuk
Rodzice Seibel 4995 x Seibel 4986
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 100-150 g
Rozmiary jagód 12 mm mm
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie ogólne

Opis

Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami; na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno- lub dwuramiennej formie Guyota. W uprawie na gorszych glebach należy stosować krótsze cięcie i formę Casenave'a. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz, i zupełnej odporności na choroby grzybowe -- może być uprawiana bez ochrony chemicznej. [1] [2] [3]Wina lekko owocowe,świeże.Aromaty owoców cytrusowych i kiwi.

Genealogia

Seyval Blanc = s.4995 x s.4986

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

 50% Vitis vinifera ; 37% Vitis rupestris ; 13% Vitis licencumi

Parametry

Skierniewice 2009

zbiór;8/10 , masa grona 175g, masa jagody 2,05g, ekstrakt(cukier) 19,9%[4]

Wino

Wino o harmonijnym smaku i aromacie , należy tradycyjnie do najlepszych, jakie można uzyskać w polskich warunkach.[4]

Choroby

Na dobrych stanowiskach i odpowiedniej agrotechnice - może być uprawiana bez ochrony chemicznej

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy prowadzenia. Pędy zaleca się ciąć krótko (3-5 pąków), na dobrych stanowiskach średnio długo (6-8 pąków). Na młodych krzewach należy usuwać części kwiatostanów, gdyż nadmierne owocowanie zbyt silnie ogranicza rozwój roślin i utrudnia ich prawidłowe uformowanie.[4]

Synonimy

Seyve Villard 5-276, SV 5276.


Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
  4. 4,0 4,1 4,2 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Linki

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=152&view=odmiana


Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono

fotka chateau-z : grona; krzew i grona


Fakty o Seyval Blanc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajFrancja  +
Masa100 -150g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaSeyval Blanc  +, Seibel 4995  +, Seibel 4986  +, Seyve Villard 5-276  + i SV 5276  +
Rozmiar jagód12 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +