Saint Pepin
Z Winogrona.org
Saint Pepin | |
---|---|
Rodzice | Minesota 78 x Seyval Blanc |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 150 - 240 g |
Rozmiary jagód | 16-18 mm |
Masa jagód | 2 - 3 g |
smak | delikatny muskat |
Termin dojrzewania | 10-20.09 |
Mrozoodporność | -32 °C241,15 K -25,6 °F 434,07 °R |
Kolor gron | jasny |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
St Pepin to hybryda wyhodowana w 1983 roku przez Elmera Swensona siostra odmiany La Crosse. Pora dojrzewania owoców wczesna do średnio wczesnej. Grona średniej wielkości, luźne. Jagody średniej wielkości lub małe, kuliste, żółtozielone. Zawartość cukru w owocach często przekracza 20%. Wino dobrej jakości o owocowym aromacie, typu Riesling z nutami jabłek i gruszek. Kwiat funkcjonalnie żeński, często używana do chodowli nowych odmian.
Najlepsze zapylacze dla St. Pepin to: Adalmiina; La Crescent i Seyval Blanc
Genealogia
Proporcje gatunków w Saint Pepin: 37,5% V.vinifera + 18,8% V.labrusca + 26,6% V.rupestris + 6,3% V.berlandieri + 6,3% V.riparia + 4,7% V.lincecumii
Choroby
Dobra odporność na choroby.
Bardzo mała podatność na antraknozę – rzędu 4
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
Synonimy
ES 282
Wino
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: koronka, koronka_spód; ;grona;
- wg NPGS: ;kwiatostan,liść,spód liścia,grono, jagody i pestki; ;Szczegółowe dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grono iliść
Inne zdjęcia
Winnica Golesz:grono;
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 8 - 11 oczek/m2 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 10-20.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasny + |
Kraj | USA + |
Masa | 150 -240g + |
Masa jagód | 2 - 3 g + |
Mrozoodpornosc | 241,15 K (-32 °C, -25,6 °F, 434,07 °R) + |
Obciążenie | 40-50 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1.9 szt. + |
Odmiana | Saint Pepin + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 90 % + |
Rozmiar jagód | 16-18 mm + |
Smak | Delikatny muskat + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 9 + |