UCLM S377
Z Winogrona.org
S. cerevisiae
Szczep szlachetnych drożdży UCLM S377 został wyselekcjonowany przez Uniwersytet Castilla La Mancha ze względu na wyjątkowe cechy pozwalające tworzyć potężne wina o dużym potencjale leżakowania.
• Szybki start fermentacji • Spokojna i stabilna fermentacja • Kompletna fermentacja cukrów • Tolerancja alkoholu: 14-15% obj. • Temperatura fermentacji: 16 do 35 °C. Szczep ten wymaga stabilnej temperatury fermentacji. • Po 24 godzinach od startu fermentacji do moszczu zawierającego azot w zakresie 150 - 180 mg/l należy dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm • Duża odporność na dwutlenek siarki • 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu • Niska produkcja kwasowości lotnej(<0,25 g/l) i aldehydu octowego(<28 mg/l) • Brak produkcji związków siarki • Wysoka produkcji glicerolu: 10 g/l
Do win w stylu śródziemnomorskim: UCLM S377 zostały wyselekcjonowane ze względu na brak wpływu na charakter wina, związany z terroir oraz odmianą. Potrafią one wybitnie podkreślić zalety dobrze dojrzałych winogron. Do win czerwonych wyższej klasy: Stosowanie drożdży UCLM S377 pozwala uzyskać wyśmienite rezultaty w produkcji cielistych i dobrze zbalansowanych win. Spokojna i stabilna fermentacja pozwala prowadzić fermentację w masie, z maceracją przez ponad 10 dni, co z kolei daje możliwość dopracowania struktury wina.
Ponadto spokojna produkcja alkoholu podczas fermentacji wspomaga ekstrakcję polifenoli. Wina produkowane z użyciem drożdży UCLM S377 mają wyjątkowe możliwości dojrzewania oraz wysoką jakość dzięki dużej zawartości glicerolu.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w