modified on 15 wrz 2020 at 12:53 ••• 922 views

VR 44

Z Winogrona.org

S. bayanus

Szczep szlachetnych drożdży VR 44 został wyselekcjonowany w regionie Szampanii ze względu na doskonałą charakterystykę fermentacji i jego odporność na ekstremalne warunki pracy.

• Charakter Killer
• Dobrze klaruje i tworzy zbity osad
• Szybki start fermentacji
• Kompletna i regularna fermentacja cukrów
• Temperatura fermentacji: od 10°C do 40°C
• Tolerancja alkoholu: 16%
• Niskie wymagania azotowe
• 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
• Niska produkcja dwutlenku siarki i aldehydu octowego (<30 mg / l)
• Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,24g/l)
• Mała produkcja piany podczas fermentacji

VR 44 jest odpowiedni do prowadzenia wszystkich rodzajów fermentacji, nawet tych w trudnych warunkach.

Wina czerwone: VR 44 pozwala na produkcję gatunkowych, prestiżowych win czerwonych z zachowaniem charakteru terroir (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Barbera, Sangiovese Teroldego...).

Prise de mousse: VR 44 są bardzo dobrym rozwiązaniem do wtórnej fermentacji (w butelce metodą klasyczną lub w zbiorniku metodą Charmat), dają bardzo dobre wyniki w produkcji wszystkich rodzajów win musujących, zwłaszcza z nutami chlebowo-drożdzowymi.

Wina białe: VR 44 idealnie nadają się do fermentacji w niskiej temperaturze (Chardonnay, Sémillon, Trebbiano, Malvasia, Pinot Griggio...).

Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w