VR 44
Z Winogrona.org
S. bayanus
Szczep szlachetnych drożdży VR 44 został wyselekcjonowany w regionie Szampanii ze względu na doskonałą charakterystykę fermentacji i jego odporność na ekstremalne warunki pracy.
• Charakter Killer • Dobrze klaruje i tworzy zbity osad • Szybki start fermentacji • Kompletna i regularna fermentacja cukrów • Temperatura fermentacji: od 10°C do 40°C • Tolerancja alkoholu: 16% • Niskie wymagania azotowe • 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu • Niska produkcja dwutlenku siarki i aldehydu octowego (<30 mg / l) • Niska produkcja kwasowości lotnej (<0,24g/l) • Mała produkcja piany podczas fermentacji
VR 44 jest odpowiedni do prowadzenia wszystkich rodzajów fermentacji, nawet tych w trudnych warunkach.
Wina czerwone: VR 44 pozwala na produkcję gatunkowych, prestiżowych win czerwonych z zachowaniem charakteru terroir (Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Barbera, Sangiovese Teroldego...).
Prise de mousse: VR 44 są bardzo dobrym rozwiązaniem do wtórnej fermentacji (w butelce metodą klasyczną lub w zbiorniku metodą Charmat), dają bardzo dobre wyniki w produkcji wszystkich rodzajów win musujących, zwłaszcza z nutami chlebowo-drożdzowymi.
Wina białe: VR 44 idealnie nadają się do fermentacji w niskiej temperaturze (Chardonnay, Sémillon, Trebbiano, Malvasia, Pinot Griggio...).
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w