modified on 2 lut 2023 at 16:04 ••• 3 363 views

Wymagania - gleba

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 13: Linia 13:
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
-
 
+
[[Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg]]
Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha.  
Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha.  

Wersja z 15:26, 22 gru 2022

Wymagania glebowe winorośli i nawożenie

Czego potrzebuje winorośl?

Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:

  1. jeść - składniki pokarmowe
  2. pić - woda
  3. słońca
  4. nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.

Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.

Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.

Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg

Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha.

Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.

Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną

Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.

Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.

Optymalna ilość makroelementów dla winorośli

Rodzaj gleby Zawartość części spławial. % Fosfor (P kg/ha) Potas (K kg/ha) Magnez (Mg kg/ha)
piaszczysta do 10 10 100 15
piaszczysta lekka 10-15 12 105 16
piaszczysto-gliniasta 15-20 14 110 17
gliniasta, śr. ciężka 30-40 16 120 19
gliniasta, ciężka 40-50 18 130 20

Literatura:

  1. https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
  2. http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
  3. https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
  4. http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
  5. https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html

Dodała: Kuneg