modified on 2 lut 2023 at 16:04 ••• 3 348 views

Wymagania - gleba

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Optymalna ilość makroelementów dla winorośli)
(Wymagania glebowe winorośli i nawożenie)
Linia 9: Linia 9:
# nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
# nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
-
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.
+
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej podstawowych solach mineralnych pobieranych z gleby.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.

Wersja z 15:59, 22 gru 2022

Spis treści

Wymagania glebowe winorośli i nawożenie

Czego potrzebuje winorośl?

Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:

  1. jeść - składniki pokarmowe
  2. pić - woda
  3. słońca
  4. nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.

Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej podstawowych solach mineralnych pobieranych z gleby.

Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.

Wapnowanie

Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg

Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.

Podstawowe zasady wapnowania:

Dawka nawozu; dawka według tabeli. W warunkach gdy wapnowanie jest konieczne zaleca się stosować od 3 ton na gleby bardzo lekkie do 6 ton CaO/ha na gleby ciężkie. Praktyka wskazuje, że bezpieczniejsze i bardziej efektywne jest dzielenie dawki nawozów wapniowych, tak by jednorazowo nie stosować więcej jak połowę zalecanych dawek, czyli od 1 t do 2,5 t CaO/ha, a po 2‑3 lat zabieg powtórzyć. Dawka 1 t CaO/ha to 1,25 t/ha wapna tlenkowego 80% lub 2,2 t/ha wapna węglanowego 45%. Nie powinno się stosować nawozów wapniowych w dużych, jednorazowych dawkach, raz na wiele lat. Mało skuteczne jest także wapnowanie dawkami bardzo małymi , np. 200‑300 kg kredy na hektar. Nie ma cudownych nawozów wapniowych, które stosowane w tak małych dawkach uregulują odczyn gleby. (Więcej na polifoska.pl)

Termin wapnowania; najbardziej optymalnym terminem wapnowania jest okres pożniwny, późne lato do późnej jesieni, bo można wtedy dobrze wymieszać wapno z glebą oraz dłuższy jest okres od jego stosowania do siewu lub sadzenia roślin. By wapno mogło dobrze i szybko zadziałać, powinno być bardzo drobno zmielone, potrzebne jest także dobre uwilgotnienie gleby i niskie temperatury, czyli warto wykorzystać jesienno-zimowe zapasy wody. Zdecydowanie gorszym jest wiosenny termin wapnowania. (Więcej na polifoska.pl)

Optymalna ilość makroelementów dla winorośli

Rodzaj gleby Zawart. części spławial. % Fosfor (P kg/ha) Potas (K kg/ha) Magnez (Mg kg/ha)
piaszczysta do 10 10 100 15
piaszczysta lekka 10-15 12 105 16
piaszczysto-gliniasta 15-20 14 110 17
gliniasta, śr. ciężka 30-40 16 120 19
gliniasta, ciężka 40-50 18 130 20

Nawożenie

Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną

Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.

Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.


Literatura:

  1. https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
  2. http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
  3. https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
  4. http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
  5. https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html
  6. https://polifoska.pl/porady/476-nowy-sezon-zacznij-od-wapnowania-2

Dodała: Kuneg