modified on 22 gru 2022 at 15:26 ••• 3 349 views

Wymagania - gleba

Z Winogrona.org

Wymagania glebowe winorośli i nawożenie

Czego potrzebuje winorośl?

Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:

  1. jeść - składniki pokarmowe
  2. pić - woda
  3. słońca
  4. nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.

Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli makroelementach, a dokładniej solach mineralnych pobieranych z gleby.

Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znoszą nieco kwaśniejszą glebę. Zbyt zasadowy odczyn gleby blokuje przyswajanie żelaza. Wpływ na kwasowość gleby ma również zawartość magnezu, który silnie alkalizuje glebę.

Plik:Screenshot 20221222-161614 Chrome.jpg

Jednorazowa, maksymalna dawka nawozu wapniowego w przeliczeniu na CaO to 2500 kg (2,5 t) na 1 ha.

Kontrolę zawartości mikroelementów powtarzamy co 2-3 lata, uzupełniając ją także analizą chemiczną suchej masy liści.

Według słowackiego badacza (V. Krausa), z plonem owoców 10 t z 1 ha corocznie ubywa 90-120 kg azotu, 15-19 kg fosforu, 99-124 kg potasu, 113-134 kg wapnia, 3-5 kg cynku i ok. 3 g molibdenu. Im wyższe zbiory owoców, tym ubytki składników pokarmowych są większe. Aby zapewnić regularne owocowanie na wysokim poziomie, musimy każdego roku, systematycznie uzupełniać brakujące ilości składników pokarmowych w glebie. Gleby ciężkie można nawozić jesienią, po zbiorach. Gleby lekkie, ze skłonnością do wypłukiwania minerałów w głąb profilu glebowego, nawozi się wczesną wiosną

Nie wolno łączyć w jednym zabiegu agrotechnicznym wapnowania gleby z podawaniem azotu, fosforu i potasu. Najpierw daje się wapno z magnezem jesienią, a po 6-8 tygodniach pozostałe składniki.

Azot (N) - roczne zapotrzebowanie owocujących krzewów winorośli na azot mieści się w granicach 80-120 kg N na 1 ha. Na gleby piaszczyste przepuszczalne i suche zaleca się, aby dawkę 120 kg na 1 ha stosować w dwóch, a nawet w trzech porcjach. Podstawową zasadą nawożenia azotem jest stosowanie nawozów w początkowym okresie wegetacji krzewów, najpóźniej do końca czerwca. Zbyt wysoka zawartość w glebie azotu w formie amonowej ogranicza pobieranie przez krzewy potasu.

Optymalna ilość makroelementów dla winorośli

Rodzaj gleby Zawartość części spławial. % Fosfor (P kg/ha) Potas (K kg/ha) Magnez (Mg kg/ha)
piaszczysta do 10 10 100 15
piaszczysta lekka 10-15 12 105 16
piaszczysto-gliniasta 15-20 14 110 17
gliniasta, śr. ciężka 30-40 16 120 19
gliniasta, ciężka 40-50 18 130 20

Literatura:

  1. https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
  2. http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
  3. https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf
  4. http://www.winologia.pl/teksty_gleby.htm
  5. https://nawozy.eu/wiedza/porady-ekspertow/gleba/wapnowanie-krok-po-kroku.html

Dodała: Kuneg