Tamerlan
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: grono) |
(→Zdjęcia: grono) |
||
Linia 43: | Linia 43: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | Winstok :[http://www.winstok.republika.pl/nowosci/tamierlan.jpg grono] | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | brak | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | Winstok :[http://www.winstok.republika.pl/nowosci/tamierlan.jpg grono]; ;Ukraina-procvetok:[http://img.procvetok.com/uploads/2012/10/12/Тамерлан.jpg grono] | ||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Tamerlan-k2.jpg|Tamerlan - koronka; Foto: ZbyszekB | Plik:Tamerlan-k2.jpg|Tamerlan - koronka; Foto: ZbyszekB |
Wersja z 21:19, 11 kwi 2013
Tamerlan | |
---|---|
Tamerlan-grona ; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Frumoasa Albae x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 800 g |
Masa jagód | 10 g |
smak | prosty |
Termin dojrzewania | 130-145 dni |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białwym nalotem |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,7 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) praktycznie z udziałem wszystkich bardziej znanych Vitis.
Siła wzrostu krzewu średnia. Grona duże stożkowate o masie 700-900g a niektóre dużo większe. Jagody zielono-żółte z białawym nalotem o wadze 8-12g, owalne.Zawartość cukru 16-18% a kwasów 6,7g/l.Miąższ soczysty o dobrym smaku. W gruncie dojrzewa po 130-145 dniach od wiosennego pękania pąków. Odporność na mróz do -25 ºC.
Winogrona nadają się także do przechowywania i transportu. (opis wg źródeł rosyjskich)Odmiana do wypróbowania w polskich warunkach.
Genealogia
TAMERLAN = Frumoasa Albae x Wostorg
Tamerlan → 74,03%V.vinifera +0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris +2,34%V.berlandieri +1,95% V.riparia + 0,3%V.lincecumii + 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea +18,75%V.amurensis
Choroby
Odporny na szarą pleśń. Wymaga 1-2 oprysków przeciw mączniakom.
Cięcie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/tamerlan.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
brak
Inne zdjęcia
Winstok :grono; ;Ukraina-procvetok:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Fakty o Tamerlan — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 130-145 dni + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte z białwym nalotem + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 800 g + |
Masa jagód | 10 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 0,7-1.1 szt. + |
Odmiana | Tamerlan +, Frumoasa Albae + i Wostorg + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 6,7 + |