modified on 13 mar 2016 at 08:22 ••• 20 185 views

Izjuminka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis)
(Zdjęcia: jagody)
Linia 43: Linia 43:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Ukraina-procvetok:[http://img.procvetok.com/uploads/2012/10/05/Изюминка.jpg jagody]
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
Plik:20110817_9778_izjuminka_r800.jpg|gronko kontrolne, Foto Space99
Plik:20110817_9778_izjuminka_r800.jpg|gronko kontrolne, Foto Space99

Wersja z 21:47, 11 kwi 2013

Izjuminka
kontrolne , Foto Space99
kontrolne , Foto Space99
Rodzice Rizamat x Magaracz 44
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 33x16 mm
Masa jagód 7-8 g
smak zharmonizowany
Termin dojrzewania 21-31.08
Mrozoodporność -18 °C
Kolor gron różowe
Zapylanie obcopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

W tunelu bardzo silny wzrost. Po zimie 2011/2012 w tunelu z minimum -17,3C nie przetrwał żaden główny pąk na dobrze wyrośniętym i zdrowym krzewie pomimo okrycia agrowł. P17 (Space99). Natomiast okryta ziemią w tunelu zachowała wszystkie paki żywe (kapitan).

Wielkość gron 400-600 g a jagód 7-8 g ale to dane ukraińskie. W Polsce do sprawdzenia.

Choroby

Jest to Vinifera i niestety nie jest odporna na choroby

Cięcie

Synonimy

Zest

Literatura

Temat na forum: http://www.winogrona.org/forum/odmiany/izjuminka-t7496.html

http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/izuminka.htm

http://vinograd.info/sorta/stolovye/izyuminka.html

http://vpvine.plagm.com/archives/661


Zdjęcia

Inne zdjęcia

Ukraina-procvetok:jagody

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Izjuminka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.08  +
Kolor gronróżowe  +
KrajUkraina  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód7-8 g  +
Mrozoodpornosc255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R)  +
OdmianaIzjuminka  +, Rizamat  + i Magaracz 44  +
Rozmiar jagód33x16 mm  +
SmakZharmonizowany  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem