Riesling
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: krzew i grona) |
|||
Linia 75: | Linia 75: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany | + | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271635 liść]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271319 spód liścia]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?212062 grono]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?310101 kwiaty]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271865 kwiatostan]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?216286 – liść 1]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?216285 liść 2]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?216056 spód liścia]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?215583 jagody]; | ||
- | Inne zdjęcia | + | ===Inne zdjęcia=== |
+ | wikimedia - [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Riesling_grapes_leaves.jpg grono i liście]; ;Vitiselekt:[http://www.vitisselect.com/images_big/rizling_rynsky_big.JPG owocujący krzew] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
[[Plik:229_Riesling_-_grono_H.Wiercinski.jpg|thumb|left|Riesling - grono, Foto: H.Wierciński]] | [[Plik:229_Riesling_-_grono_H.Wiercinski.jpg|thumb|left|Riesling - grono, Foto: H.Wierciński]] | ||
[[Plik:282_Riesling_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg|thumb|left|Riesling - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski]] | [[Plik:282_Riesling_-_grona_Grzegorz_Nowakowski.jpg|thumb|left|Riesling - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski]] |
Wersja z 20:00, 12 kwi 2013
Riesling | |
---|---|
Riesling - grono Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 80-100 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
Masa jagód | 1,2-1,4 g |
SAT | 2896 |
Termin dojrzewania | 20-25.10 |
Ilość dni dojrzewania | 148-160 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Wg Instytutu Magaracza:
Grona małe i średnie, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe ok.80-100g. Jagody okrągłe, zielono-białe z żółtym odcieniem i ciemno brązowymi kropkami, masa 1,2-1,4g.
Miąższ o przyjemnym i harmonijnym smaku, skórka cienka.
Na Krymie dojrzewa po ok.148-160 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje ok.2896 SAT
Wg INRA - dojrzewa 3 tygodnie po odmianie Chrupka Złota
Parametry
wg New York Cornell University
1964r zbiór 16/10 - 22,8Brix - 5,3g/l kwasy
1965r zbiór 29/10 - 20Brix; 7,2g/l kwasy ; taniny 18 [mg/100ml]
1966r zbiór 26/10 - 21,4Brix ; 11,4g/l kwasyb ; taniny 32 [mg/100ml]
1967r zbiór 20/10 - 19,2Brix ; 8,2g/l kwasy ; taniny 28 [mg/100ml]
1968r zbiór 22/10 - 21Brix; 8g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]
1969r zbiór 3/10 - 16Brix; 8,4g/l kwasy; taniny 26 [mg/100ml]
1970r zbiór 2/10 - 18,8Brix; 8,5g/l kwasy; taniny 22 [mg/100ml]
1972r zbiór 18/10 - 19Brix ; 10,5g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
1973r zbiór 13/10 - 19,4Brix; 8,1g/l kwasy ; taniny 21 [mg/100ml]
proszę o informacje na temat dojrzewania w polskich warunkach
Choroby
śr.podatna na m.rz., ale b.podatna na botrytis i raka bakteryjnego.
Cięcie
W rejonach bez okrywania - zalecane prowadzenie na wysokim pniu ok.1,2m i forma podwójnego Guyota z 6-ma oczkami na ramieniu
Synonimy
Gentil Aromatique, Gewurztraube, Graefenberger, Hochheimer, Johannisberger, Karbacher Riesling, Kastellberger, Kleinriesling, Klingelberger, Moselriesling, Niederleander, Petit Riesling, Petracine, Pfefferl, Rajnai Rizling, Reno, Rheingauer, Rheinriesling, Riesler, Riesling Blanc, Riesling Renano Bianco, Rieslinger, Rizling Rynsky, Roessling, Starovecki, Weisser Riesling, White Riesling.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Robinson, J. (1996). Jancis Robinson's guide to wine grapes (1 ed.) New York: Oxford University Press. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
liść; spód liścia; grono; ;kwiaty; ;kwiatostan; ;– liść 1; liść 2; ;spód liścia; ;jagody;
Inne zdjęcia
wikimedia - grono i liście; ;Vitiselekt:owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Dojrzewanie | 20-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 148-160 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 80 -100g + |
Masa jagód | 1,2-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Obsada gron | 1,2-1,6 szt. + |
Odmiana | Riesling + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | 88% % + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.896 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |