Riesling
Z Winogrona.org
Riesling | |
---|---|
Riesling - grono Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 80-100 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
Masa jagód | 1,2-1,4 g |
SAT | 2896 |
Termin dojrzewania | 20-25.10 |
Ilość dni dojrzewania | 148-160 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110-115 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.[1] [1] [1] [1] [1] [1]
Wg Instytutu Magaracza:
Grona małe i średnie, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe ok.80-100g. Jagody okrągłe, zielono-białe z żółtym odcieniem i ciemno brązowymi kropkami, masa 1,2-1,4g.
Miąższ o przyjemnym i harmonijnym smaku, skórka cienka.
Na Krymie dojrzewa po ok.148-160 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje ok.2896 SAT
Wg INRA - dojrzewa 3 tygodnie po odmianie Chrupka Złota
Parametry
wg New York Cornell University
1964r zbiór 16/10 - 22,8Brix - 5,3g/l kwasy
1965r zbiór 29/10 - 20Brix; 7,2g/l kwasy ; taniny 18 [mg/100ml]
1966r zbiór 26/10 - 21,4Brix ; 11,4g/l kwasyb ; taniny 32 [mg/100ml]
1967r zbiór 20/10 - 19,2Brix ; 8,2g/l kwasy ; taniny 28 [mg/100ml]
1968r zbiór 22/10 - 21Brix; 8g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]
1969r zbiór 3/10 - 16Brix; 8,4g/l kwasy; taniny 26 [mg/100ml]
1970r zbiór 2/10 - 18,8Brix; 8,5g/l kwasy; taniny 22 [mg/100ml]
1972r zbiór 18/10 - 19Brix ; 10,5g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
1973r zbiór 13/10 - 19,4Brix; 8,1g/l kwasy ; taniny 21 [mg/100ml]
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 105 dni ok.15/04; kwitnienie 162 dni ok.11/06; Veraison .230 dni ok.18/08; dojrzewanie 283 dni ok.10/10- licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.178 dni
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012: zbiór: 15/10; plon: 0,4kg/krzew; masa gron: 95g; masa jagód: 1,48g; ekstrakt: 16,5%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : zbiory 26/09, 19,5 Brix, kwasy 9,8 g/l, pH 3,11 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
- Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 25 września 2016 r. : 21 Brix
- Nizina Śląska ( Oldrzyszowice, pow. Brzeg ) - pomiar cukrów : 15 października 2017 r. - 21 Brix ( 22 października 2017 r. - 20 Brix ), pomiar kwasów : 9,5 - 10 g/l ( przy spadku poziomu cukru 22 października 2017 r. )
- Finger Lakes : Kliknij aby powiększyć
Wino
- Riesling 2020 ; Winnica Jantoń; wino białe wytrawne ;12%; TA 7,5g/l; cuk.reszt.3,9 g/l; potencjał 2024 ; 92 pkt (złoto) na Wine Award International 2021 (05/03/2022)
- [https://www.winnicasilesian.pl/wp-content/uploads/2022/09/riesling_small-min-768x959.jpg Riesling 2021 wytrawny[; 13%vol; TA 8,3g/l; cukier 1g/l; Winnica Silesia; Aromaty:: kwiaty lipy, limonka, brzoskwinia, wosk pszczeli, zielone jabłko
- Riesling 2022; Winnica Saint Vincent; białe wytrawne 11,5%vol
Profil aromatyczny
Choroby
śr.podatna na m.rz., ale b.podatna na botrytis i raka bakteryjnego.
Cięcie
W rejonach bez okrywania - zalecane prowadzenie na wysokim pniu ok.1,2m i forma podwójnego Guyota z 6-ma oczkami na ramieniu
Synonimy
Gentil Aromatique, Gewurztraube, Graefenberger, Hochheimer, Johannisberger, Karbacher Riesling, Kastellberger, Kleinriesling, Klingelberger, Moselriesling, Niederleander, Petit Riesling, Petracine, Pfefferl, Rajnai Rizling, Reno, Rheingauer, Rheinriesling, Riesler, Riesling Blanc, Riesling Renano Bianco, Rieslinger, Rizling Rynsky, Roessling, Starovecki, Weisser Riesling, White Riesling.
Literatura
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- wg INRA: koronka; liść; ;grono
- wg NPGS: liść; ;spód liścia; ;grono; ;kwiaty; ;kwiatostan; ;liść 1; ;liść 2; ;spód liścia; ;jagody
- wg glossary wein-plus: grono i liść
- Szczegółowe dane obserwacyjne
Inne zdjęcia
wikimedia - grono i liście; ;OVINE: liść, koronka, grono, pestki; ;UCDAVIS riesling krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 20-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 148-160 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110-115 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 80 -100g + |
Masa jagód | 1,2-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Obsada gron | 1,2-1,6 szt. + |
Odmiana | Riesling + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | 88% % + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.896 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |