modified on 25 lut 2024 at 18:11 ••• 59 173 views

Riesling

Z Winogrona.org

Riesling
Riesling - grono Foto: H.Wierciński
Riesling - grono Foto: H.Wierciński
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 80-100 g
Rozmiary jagód 13 mm
Masa jagód 1,2-1,4 g
SAT 2896
Termin dojrzewania 20-25.10
Ilość dni dojrzewania 148-160
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 110-115
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.[1] [1] [1] [1] [1] [1]

Wg Instytutu Magaracza:

Grona małe i średnie, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe ok.80-100g. Jagody okrągłe, zielono-białe z żółtym odcieniem i ciemno brązowymi kropkami, masa 1,2-1,4g.

Miąższ o przyjemnym i harmonijnym smaku, skórka cienka.

Na Krymie dojrzewa po ok.148-160 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje ok.2896 SAT

Wg INRA - dojrzewa 3 tygodnie po odmianie Chrupka Złota

Parametry

wg New York Cornell University

1964r zbiór 16/10 - 22,8Brix - 5,3g/l kwasy

1965r zbiór 29/10 - 20Brix; 7,2g/l kwasy ; taniny 18 [mg/100ml]

1966r zbiór 26/10 - 21,4Brix ; 11,4g/l kwasyb ; taniny 32 [mg/100ml]

1967r zbiór 20/10 - 19,2Brix ; 8,2g/l kwasy ; taniny 28 [mg/100ml]

1968r zbiór 22/10 - 21Brix; 8g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]

1969r zbiór 3/10 - 16Brix; 8,4g/l kwasy; taniny 26 [mg/100ml]

1970r zbiór 2/10 - 18,8Brix; 8,5g/l kwasy; taniny 22 [mg/100ml]

1972r zbiór 18/10 - 19Brix ; 10,5g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]

1973r zbiór 13/10 - 19,4Brix; 8,1g/l kwasy ; taniny 21 [mg/100ml]

Fenologia

  • N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 105 dni ok.15/04; kwitnienie 162 dni ok.11/06; Veraison .230 dni ok.18/08; dojrzewanie 283 dni ok.10/10- licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.178 dni


Dojrzewanie

  • Skierniewice 2012: zbiór: 15/10; plon: 0,4kg/krzew; masa gron: 95g; masa jagód: 1,48g; ekstrakt: 16,5%
  • Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : zbiory 26/09, 19,5 Brix, kwasy 9,8 g/l, pH 3,11 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
  • Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 25 września 2016 r. : 21 Brix
  • Nizina Śląska ( Oldrzyszowice, pow. Brzeg ) - pomiar cukrów : 15 października 2017 r. - 21 Brix ( 22 października 2017 r. - 20 Brix ), pomiar kwasów : 9,5 - 10 g/l ( przy spadku poziomu cukru 22 października 2017 r. )
  • Finger Lakes :
    Riesling  – monitoring dojrzewania
    Kliknij aby powiększyć

Wino

Profil aromatyczny

Profil aromatyczny

Choroby

śr.podatna na m.rz., ale b.podatna na botrytis i raka bakteryjnego.

Cięcie

W rejonach bez okrywania - zalecane prowadzenie na wysokim pniu ok.1,2m i forma podwójnego Guyota z 6-ma oczkami na ramieniu

Synonimy

Gentil Aromatique, Gewurztraube, Graefenberger, Hochheimer, Johannisberger, Karbacher Riesling, Kastellberger, Kleinriesling, Klingelberger, Moselriesling, Niederleander, Petit Riesling, Petracine, Pfefferl, Rajnai Rizling, Reno, Rheingauer, Rheinriesling, Riesler, Riesling Blanc, Riesling Renano Bianco, Rieslinger, Rizling Rynsky, Roessling, Starovecki, Weisser Riesling, White Riesling.

Literatura


Linki

Opinie na forum:

  1. Riesling dla początkującego?
  2. Plenność Rieslinga


Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

wikimedia - grono i liście;  ;OVINE: liść, koronka, grono, pestki;  ;UCDAVIS riesling krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Riesling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie20-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni148-160  +
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie110-115  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa80 -100g  +
Masa jagód1,2-1,4 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
Obsada gron1,2-1,6 szt.  +
OdmianaRiesling  +
Plennośćniska  +
Płodność latorośli88% %  +
Rozmiar jagód13 mm  +
Sat2.896  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +