Tamerlan
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: fotki) |
(--=) |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Tamerlan | |odmiana=Tamerlan | ||
- | |zdjęcie= | + | |zdjęcie= |
- | |opis zdjęcia= | + | |opis zdjęcia= |
|rodzice=[[odmiana::Frumoasa Albae]] x [[odmiana::Wostorg]] | |rodzice=[[odmiana::Frumoasa Albae]] x [[odmiana::Wostorg]] | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
Linia 25: | Linia 25: | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 50: | Linia 46: | ||
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 19:34, 29 wrz 2013
Tamerlan | |
---|---|
Rodzice | Frumoasa Albae x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 800 g |
Masa jagód | 10 g |
smak | prosty |
Termin dojrzewania | 130-145 dni |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białwym nalotem |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,7 g/l |
Opis
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) praktycznie z udziałem wszystkich bardziej znanych Vitis.
Siła wzrostu krzewu średnia. Grona duże stożkowate o masie 700-900g a niektóre dużo większe. Jagody zielono-żółte z białawym nalotem o wadze 8-12g, owalne.Zawartość cukru 16-18% a kwasów 6,7g/l.Miąższ soczysty o dobrym smaku. W gruncie dojrzewa po 130-145 dniach od wiosennego pękania pąków. Odporność na mróz do -25 ºC.
Winogrona nadają się także do przechowywania i transportu. (opis wg źródeł rosyjskich)Odmiana do wypróbowania w polskich warunkach.
Genealogia
Choroby
Odporny na szarą pleśń. Wymaga 1-2 oprysków przeciw mączniakom.
Cięcie
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/tamerlan.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Winstok :grono; ;Ukraina-procvetok:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Fakty o Tamerlan — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie | 8-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 130-145 dni + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | zielono-żółte z białwym nalotem + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 800 g + |
Masa jagód | 10 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 0,7-1.1 szt. + |
Odmiana | Tamerlan +, Frumoasa Albae + i Wostorg + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 6,7 + |