Reberger
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: grono) |
(→Genealogia: drzewko) |
||
| Linia 40: | Linia 40: | ||
'''REBERGER :''' 90,03% ''Vitis vinifera'' + 0,88% ''Vitis labrusca'' +7,16% ''Vitis rupestris'' + 0,78% ''Vitis berlandieri'' + 0,49% ''Vitis riparia'' + 0,69% ''Vitis lincecumii'' | '''REBERGER :''' 90,03% ''Vitis vinifera'' + 0,88% ''Vitis labrusca'' +7,16% ''Vitis rupestris'' + 0,78% ''Vitis berlandieri'' + 0,49% ''Vitis riparia'' + 0,69% ''Vitis lincecumii'' | ||
| + | [http://www.brabantsewijnbouwers.nl/starnet/media/gallery/Druivensoorten/Geilweilerhof_stamboom_Calandro_-_Reberger.jpg drzewko genealogiczne] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Wersja z 20:19, 5 gru 2014
| Reberger | |
|---|---|
| Rodzice | Regent x Lemberger |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Niemcy |
| Masa grona | ok. 150 g |
| Masa jagód | 2,2 g |
| smak | owocowy |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | Granatowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 20,1 °Bx |
| Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Nowa Niemiecka odmiana będąca krzyżówką Regenta i Lembergera(Kekfrankos, Blaufrankisch). Daje wino w typie Kekfrankos, przy czym uzyskuje o około 10% więcej cukrów i kwasów od Regenta.
Opis wg J.Lisek (Skierniewice) :
Wzrost silny.
Liście: najczęściej 3 klapowe z grubymi zębami.
Grona: średniej wielkości, cylindryczno-stożkowate, średnio zwarte o masie 150g
Jagody: kuliste, średniej wielkości o masie 2,2g, rzadziej małe, granatowoczarne.
Owoce dojrzewają: na kilka dni wcześniej niż u odmiany Regent (w Skierniewicach) i osiągają zazwyczaj większą zawartość cukru i kwasów niż u odmiany "Regent"
Niższe plony niż "Regent"[1]
(do sprawdzenia w innych reginach Polski)
Genealogia
REBERGER : 90,03% Vitis vinifera + 0,88% Vitis labrusca +7,16% Vitis rupestris + 0,78% Vitis berlandieri + 0,49% Vitis riparia + 0,69% Vitis lincecumii
Choroby
Mało podatny na choroby grzybowe[1]
Cięcie
Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia, choć preferuje duże formy z krótkimi i średnio długimi łozami.
Cięcie powinno być staranne, gdyż nadmierne zagęszczone krzewy, szczególnie po deszczowej pogodzie w okresie kwitnienia, tworzą tzw. przestrzelone grona.[1]
Synonimy
Gf. 86-2-60
Wino
Wino harmonijne, z delikatnym owocowym aromatem, podobne w typie do tego , jakie otrzymuje się z odmiany „Limberger” (Lemberger, Frankonka)[1]
INSTITUT FÜR REBENZÜCHTUNG GEILWEILER HOF SIEBELDINGEN PFALZ
2003 REBERGER AUSLESE TROCKEN
- Krzewy sadzone 2001r. (gleba gliniasta, stok wschodni, nachylenie 5%,wydajność 48kg/ar)
- Zbiór 09.10.2003
- Moszcz : cukier 105 ° Oechslego, kwasy 7,5g/l
- Maceracja alkoholowa 5 dni
- Dojrzewanie 12 m-cy w beczce dębowej
- Rozlewanie do butelek 17/03/2005
- Parametry wina : 11,17%vol, cukier resztkowy 2,8 g/l , kwasowość 4,4 g/l
- Charakter wina : owocowy aromat, aksamitne i harmonijne w typie win z Lembergera.
- Cena 7.20 € / 0,5L
Literatura
Opinie
Opinie na forum: Reberger
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Antes:grona; ;Lieselehof - grona
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | Granatowe + |
| Kraj | Niemcy + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 2,2 g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Odmiana | Reberger +, Regent +, Lemberger + i Kekfrankos + |
| Plenność | niska + |
| Smak | Owocowy + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 20,1 + |
| Zawartość kwasów | 8,5 + |

