Cabernet Franc
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjecia: fotki) |
(dojrzewanie) |
||
Linia 25: | Linia 25: | ||
== Ciecie == | == Ciecie == | ||
- | + | ==Parametry dojrzewania== | |
+ | [http://pictap.pl/di-CWQOEVFE.png Cornell University] | ||
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 13:55, 31 gru 2014
Cabernet Franc | |
---|---|
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 10 mm |
Termin dojrzewania | 15-25.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.
Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota
Choroby
Ciecie
Parametry dojrzewania
Synonimy
Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.
Literatura
Zdjecia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację jagody; koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono
fotka chateau-z grona; ;Vinatura: grono; ;galeria; ;Wikimedia: grona
Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 15-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Cabernet Franc + |
Rozmiar jagód | 10 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |