Cabernet Franc
Z Winogrona.org
Cabernet Franc | |
---|---|
![]() Cabernet Franc - grono 19/08/2018;foto:RobertR | |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 200-350 g |
Masa jagód | 1,98 g |
SAT | 2700-2800 |
Termin dojrzewania | 15-25.10 |
Ilość dni dojrzewania | 145 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | fioletowo-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,7 g/l |
Opis
Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.
Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota
Choroby
Ciecie
Parametry dojrzewania
W dojrzałych owocach:
- Całkowita ilość antocyjanów 900-1400 mg/kg
- Całkowita ilość polifenoli 2300-2700 mg/kg
- Finger Lakes (kliknij w obrazek aby powiększyć)
Synonimy
Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.
Literatura
Zdjecia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg INRA: koronka; ;liść; ;[1] grono
- wg VIVC: koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono
- wg UC Davis: koronka; ;koronka; ;liść; ;spód liścia; ;grono; ;grono; ;grona; ;krzew
Inne zdjęcia
Wikimedia: grona; ;profil liścia; ;[Szczegółowe dane obserwacyjne
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 15-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 145 + |
Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 200 -350g + |
Masa jagód | 1,98 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Cabernet Franc + |
Sat | 2.700 -2800 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 6,7 + |