Kekfrankos
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: grono i liść) |
(dojrzewanie) |
||
| Linia 7: | Linia 7: | ||
|masa grona=150 | |masa grona=150 | ||
|rozmiary jagód=15 | |rozmiary jagód=15 | ||
| - | |masa jagód= | + | |masa jagód=1,82 |
|smak=odmianowy | |smak=odmianowy | ||
| - | |SAT= | + | |SAT=2750 |
| - | |termin dojrzewania= | + | |termin dojrzewania=średnio późny |
|ilość dni dojrzewania=150 | |ilość dni dojrzewania=150 | ||
|mrozoodporność=-16 | |mrozoodporność=-16 | ||
| Linia 17: | Linia 17: | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
|zawartość cukrów=21 | |zawartość cukrów=21 | ||
| - | |zawartość kwasów= | + | |zawartość kwasów=8 |
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=średni | |wzrost=średni | ||
| Linia 30: | Linia 30: | ||
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce. | Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce. | ||
| + | |||
| + | W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed [[Riesling]] i [[Cabernet Sauvignon]] - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych | ||
...Do uzupełnienia... | ...Do uzupełnienia... | ||
| Linia 36: | Linia 38: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| + | ==Parametry dojrzewania== | ||
| + | [http://pictap.pl/di-C84SNNWF.jpg Cornell University 2007-2014] | ||
Wersja z 18:39, 8 sty 2015
| Kekfrankos | |
|---|---|
| Rodzice | Nieznani |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Austria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| Masa jagód | 1,82 g |
| smak | odmianowy |
| SAT | 2750 |
| Termin dojrzewania | średnio późny |
| Ilość dni dojrzewania | 150 |
| Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
| Kolor gron | Granatowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 21 °Bx |
| Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.
W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed Riesling i Cabernet Sauvignon - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych
...Do uzupełnienia...
Choroby
Cięcie
Parametry dojrzewania
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki; ;grono i liść
Inne zdjęcia
ovine.cz:grona, ,grona; ;vino.sk:grono; ;Vitiselekt:owocujący krzew;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
brak
| Cięcie | średnie oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | średnio późny + |
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 150 + |
| Kolor gron | Granatowe + |
| Kraj | Austria + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 1,82 g + |
| Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
| Odmiana | Kekfrankos + |
| Plenność | średnia + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.750 + |
| Smak | Odmianowy + |
| Wzrost | średni + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 21 + |
| Zawartość kwasów | 8 + |

