Regent
Z Winogrona.org
(→Dojrzewanie: aktualizacja) |
(→Choroby: uzupełnienie) |
||
Linia 67: | Linia 67: | ||
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - '''wynik 3/2'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - '''wynik 3/2'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
- | + | Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) - Liście wrażliwe na niedobór Mg. | |
+ | Często atakowany przez osy i ptaki . | ||
+ | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia i długości pozostawionych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie niskiej głowy i cięciu na czopki 4-5 pąkowe <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> | Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia i długości pozostawionych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie niskiej głowy i cięciu na czopki 4-5 pąkowe <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> |
Wersja z 21:04, 13 sty 2016
Regent | |
---|---|
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński | |
Rodzice | (Silvaner x Mueller Thurgau) x Chambourcin |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150-180 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2400-2500 |
GDDC | 950-1050 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. [1] [2] [3] [4] [5]
Krzew rośnie silnie. Liście średniej wielkości pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami, lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi , bocznymi klapami. Grona średniej wielkości , z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody kuliste, małe , rzadziej średnie. Skórka jagód granatowoczarna. Miąższ bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września (Skierniewice) i zazwyczaj w połowie tego m-ca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu , przekraczającą 20%. [6]
Odmiana dobrze się sprawdza w naszym klimacie, przez co obecnie da się zauważyć wzrost jej popularności w Polsce (w stosunku do odmiany Rondo). Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby, oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina.
Genealogia
REGENT = Diana(Ga 30N-8-127) x Chambourcin
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)
Regent -- 80,06%Vitis vinifera+ 1,76%Vitis labrusca +14,32%Vitis rupestris+ 1,56%Vitis berlandieri + 0,98%Vitis riparia+ 1,38%Vitis lincecumii
Ochrona prawna odmiany
Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)
Nr rejestru 1396 - zarejestrowany 15/10/1996 – ochrona do 01/04/2024
Hodowca odmiany:
ALLEWELDT Gerhardt Herman – DE – Jurgens Strasse 27-76829 Landau - Niemcy
Właściciel licencji:
Institut für REBENZÜCHTUNG GEILWEILERHOF -DE -76833 Siebeldingen – NIEMCY +49 6345410
Choroby
Odmiana o wysokiej odporności na choroby grzybowe - bardziej odporna od odmiany Rondo. Nie należy jednak całkowicie rezygnować z ochrony, ponieważ odmiana ta nie jest całkowicie odporna i w sprzyjających warunkach może zostać porażona.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście tolerancyjne. W skali 1 do 9 - wynik 3/2{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) - Liście wrażliwe na niedobór Mg. Często atakowany przez osy i ptaki .
Cięcie
Krzew nie jest wymagający co do formy prowadzenia i długości pozostawionych pędów. Owocuje obficie nawet przy formie niskiej głowy i cięciu na czopki 4-5 pąkowe [6]
Dojrzewanie
- Winnica VICTORIA 2011
- Skierniewice 2012 - zbiór: 24/09; plon: 1,03 kg/krzew; masa grona: 1,39; masa jagód: 2,16g; ekstrakt: 23,1%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : 6 gron/krzew, zbiory 19/09, 23,5 Brix, kwasy 5,5 g/l, pH 3,56 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
- Mazowsze-Nasielsk 2007-2014
Synonimy
Gf. 67-198-3; AD 6; Dajana
Wino
Wino jest zbliżone swoim owocowym smakiem do tego , jakie otrzymuje się z winogron odmiany „Pinot Noir”. Zawiera jednak mniej tanin , dlatego jest znacznie łagodniejsze od win burgundzkich. W Niemczech praktykowane jest niekiedy kupażowanie moszczu z tych 2-ch odmian. [6]
- Regent 2009 (96pkt); ;BIOGroßes Gold
- Regent 2002 (96pkt); ;BIOGroßes Gold
- Regent 2012 (98pkt) - 12,6%vol' cuk.resztk.0,4g/l' Acid 4,4g/l, potential 2018r (PIWI 2014)
na PIWI Weinpreis 2012 - kategoria "Rotwein" ; punktacja: Großes Gold (96 - 100), Gold (90 - 95), Silber (83 - 89), Empfehlung (75 - 82)
- Regent 2003 Pfalz/Niemcy, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Regent 2007 Pfalz/Niemcy, ,etykieta, charakterystyka i ocena
- Regent 2009 Pod Sosnami/Polska, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena 82 pkt
- Regent 2009 Mieszko - Dębica/Polska, ,charakterystyka i ocena 83 pkt
- Regent 2010 - Winnica VICTORIA
- Regent 2011 - Winnica Sztukówka; recenzja i charakterystyka wina
- REgent 2011 Sardice/Morawy, ,charakterystyka i ocena
- Regent 2012 Mazowsze
- Regent 2012 bio (95pkt) - 12,1%vol, cukier 5,4g/l, kwasy 4,8g/l, potencjał 2018r. (PIWI 2014)
Opinie
Badania na UR :polifenole,antyoksydanty
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
- ↑ Myśliwiec, R. (2003). Uprawa winorośli (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ 6,0 6,1 6,2 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Linki
- https://de.wikipedia.org/wiki/Regent_(Rebsorte)
- http://en.wikipedia.org/wiki/Regent_(grape)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Regent_(winoro%C5%9Bl)
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Regent_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Regent_(c%C3%A9page)
- deutscheweine 2012
Opinie na forum:
- Regent, kiedy zbiory?
- REGENT -podkładka 125AA klon1GM--klonFR26 jakie sa różnice?
- REGENT -ma jakies wady?
- Regent - czy tak ma smakować?
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;liść; ;owocujący krzew;
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - owocujący krzew; Antes::grono; ,ovine.cz:owocujący krzew; ;Sibbus:grono; ;Wikimedia:galeria
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Cięcie | 4-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 950-1050 + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 -180g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Regent +, Silvaner +, Mueller Thurgau +, Chambourcin +, Rondo + i Diana(Ga 30N-8-127) + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.400 -2500 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 7 + |