Chrupka Różowa
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: fotki ampelogr. szwajcarskiej) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: koronka, krzewy) |
||
Linia 50: | Linia 50: | ||
Plik:Chrupka R-k2.jpg|Chrupka Różowa - koronka; foto: ZbyszekB | Plik:Chrupka R-k2.jpg|Chrupka Różowa - koronka; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Chrupka R-p-k.jpg|Chrupka Różowa - koronka 17/05/2010; foto: ZbyszekB | Plik:Chrupka R-p-k.jpg|Chrupka Różowa - koronka 17/05/2010; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Chrup_Róż_k.JPG|Chrupka Różowa - koronka 09/07/2015; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 82: | Linia 83: | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Chrupka R-gr2.jpg|Chrupka Różowa - krzew 30/07/2010; foto: ZbyszekB | Plik:Chrupka R-gr2.jpg|Chrupka Różowa - krzew 30/07/2010; foto: ZbyszekB | ||
- | + | Plik:Chrupka R-ver1.jpg|Chrupka Różowa - początkowa faza veraison 05/09/2010; foto: ZbyszekB | |
+ | Plik:Chrupka R-ver2.jpg|Chrupka Różowa - końcowa faza veraison 23/09/2010; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 21:16, 11 mar 2016
Chrupka Różowa | |
---|---|
![]() Chrupka Różowa - grono [foto ZB] | |
Rodzice | mutant Chrupki Złotej |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 218 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 3,3 g |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 4,1 g/l |
Opis
Jeden z licznych mutantów Chrupki Złotej, znaleziony we Francji w 1863 r. Bardzo smaczne choć niewielkie owoce deserowe. Odmiana w Polsce dość popularna jednak ostatnio wypierana przez nowoczesne mieszańce międzygatunkowe. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność zalecane jest okrywanie krzewów na zimę.[1] [2] [3]
Genealogia
100%V.vinifera
Synonimy
Barbarossa Precoce, Chasselas de Falloux, Chasselas Piros, Chasselas Rose, Chasselas Rouge, Roter Gutedel, Roter Junker.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
grono i liść, ,liść, koronka, grono, pestki; ;koronka; ;liść; ;grono; ;koronka; ;liść; ;spód liścia; ;grono
Inne zdjęcia
devesgarden:grona ; ; Wikimedia:grona; ;grono; Szkółki Konieczko: grona Antes:grono (klon Fr 36-28);grono (klon Fr 42);grona (klon Fr 41); ;grona; ;Eutopia_gardens:grona; ;owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Francja + |
Masa | 218 g + |
Masa jagód | 3,3 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Różowa + i Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 4,1 + |