Sarolta
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
m (kosmetyka rodziców) |
|||
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Nadzwyczaj atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i smacznych jagodach z chrupką skórką i rozpływajacym się miąższu. W polskich warunkach klimatycznych wymaga ochrony przed zimowymi mrozami.<bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> | Nadzwyczaj atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i smacznych jagodach z chrupką skórką i rozpływajacym się miąższu. W polskich warunkach klimatycznych wymaga ochrony przed zimowymi mrozami.<bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> | ||
+ | |||
+ | == Choroby == | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Cięcie == | ||
+ | |||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
R-79. | R-79. | ||
+ | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> |
Wersja z 13:53, 18 lut 2010
Sarolta | |
---|---|
SAROLTA - grono Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | Perła Zali x ((Gloria Hungariae x Krolowa Winnic) x Teli muskotaly) |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Węgry ( Kecskemet) |
Masa grona | 470 g |
Rozmiary jagód | 26x20 mm mm |
smak | korzenny |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -19 °C254,15 K -2,2 °F 457,47 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Nadzwyczaj atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i smacznych jagodach z chrupką skórką i rozpływajacym się miąższu. W polskich warunkach klimatycznych wymaga ochrony przed zimowymi mrozami.[1]
Choroby
Cięcie
Synonimy
R-79.
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Sarolta — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Węgry ( Kecskemet) + |
Masa | 470 g + |
Mrozoodpornosc | 254,15 K (-19 °C, -2,2 °F, 457,47 °R) + |
Odmiana | Sarolta +, Perła Zali +, Gloria Hungariae +, Krolowa Winnic + i Teli muskotaly + |
Rozmiar jagód | 26x20 mm mm + |
Smak | Korzenny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |