modified on 22 lut 2024 at 18:28 ••• 28 932 views

Cabernet Franc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia forumowiczów: grona)
(Zdjęcia forumowiczów: p-ver)
Linia 63: Linia 63:
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:CabFran-gr1.jpg|Cabernet Franc - zielone grona 21/07/2016; fot.RobertR
Plik:CabFran-gr1.jpg|Cabernet Franc - zielone grona 21/07/2016; fot.RobertR
-
 
+
Plik:CF-r-przebarw.jpg|Cabernet Franc - początek przebarwiania 21/08/2016; fot.RobertR
</gallery>
</gallery>

Wersja z 19:22, 21 sie 2016

Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 200-350 g
Masa jagód 1,98 g
Termin dojrzewania 15-25.10
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,7 g/l

Opis

Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.

Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota

Choroby

Ciecie

Parametry dojrzewania

Cornell University

Synonimy

Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.


Literatura

Zdjecia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację jagody; koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono

Szczegółowe dane obserwacyjne

fotka chateau-z grona;  ;Vinatura: grono;  ;galeria;  ;Wikimedia: grona


Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajFrancja  +
Masa200 -350g  +
Masa jagód1,98 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCabernet Franc  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów6,7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem