Riesling
Z Winogrona.org
(dojrzewanie) |
|||
Linia 13: | Linia 13: | ||
|termin dojrzewania=20-25.10 | |termin dojrzewania=20-25.10 | ||
|ilość dni dojrzewania=148-160 | |ilość dni dojrzewania=148-160 | ||
+ | |ilość dni kwitnienie-dojrzewanie=110-115 | ||
|mrozoodporność=-23 | |mrozoodporność=-23 | ||
|kolor gron=żółto-zielone | |kolor gron=żółto-zielone |
Wersja z 17:34, 27 gru 2016
Riesling | |
---|---|
Riesling - grono Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 80-100 g |
Rozmiary jagód | 13 mm |
Masa jagód | 1,2-1,4 g |
SAT | 2896 |
Termin dojrzewania | 20-25.10 |
Ilość dni dojrzewania | 148-160 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110-115 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Wg Instytutu Magaracza:
Grona małe i średnie, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowe ok.80-100g. Jagody okrągłe, zielono-białe z żółtym odcieniem i ciemno brązowymi kropkami, masa 1,2-1,4g.
Miąższ o przyjemnym i harmonijnym smaku, skórka cienka.
Na Krymie dojrzewa po ok.148-160 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje ok.2896 SAT
Wg INRA - dojrzewa 3 tygodnie po odmianie Chrupka Złota
Parametry
wg New York Cornell University
1964r zbiór 16/10 - 22,8Brix - 5,3g/l kwasy
1965r zbiór 29/10 - 20Brix; 7,2g/l kwasy ; taniny 18 [mg/100ml]
1966r zbiór 26/10 - 21,4Brix ; 11,4g/l kwasyb ; taniny 32 [mg/100ml]
1967r zbiór 20/10 - 19,2Brix ; 8,2g/l kwasy ; taniny 28 [mg/100ml]
1968r zbiór 22/10 - 21Brix; 8g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]
1969r zbiór 3/10 - 16Brix; 8,4g/l kwasy; taniny 26 [mg/100ml]
1970r zbiór 2/10 - 18,8Brix; 8,5g/l kwasy; taniny 22 [mg/100ml]
1972r zbiór 18/10 - 19Brix ; 10,5g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
1973r zbiór 13/10 - 19,4Brix; 8,1g/l kwasy ; taniny 21 [mg/100ml]
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012: zbiór: 15/10; plon: 0,4kg/krzew; masa gron: 95g; masa jagód: 1,48g; ekstrakt: 16,5%
- Winnica Srebrna Góra sezon 2012 : zbiory 26/09, 19,5 Brix, kwasy 9,8 g/l, pH 3,11 ( SAT 3162ºC , GDDc 1322ºC za okres 1/04-31/10)
Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 25 września 2016 r. : 21 Brix
Choroby
śr.podatna na m.rz., ale b.podatna na botrytis i raka bakteryjnego.
Cięcie
W rejonach bez okrywania - zalecane prowadzenie na wysokim pniu ok.1,2m i forma podwójnego Guyota z 6-ma oczkami na ramieniu
Synonimy
Gentil Aromatique, Gewurztraube, Graefenberger, Hochheimer, Johannisberger, Karbacher Riesling, Kastellberger, Kleinriesling, Klingelberger, Moselriesling, Niederleander, Petit Riesling, Petracine, Pfefferl, Rajnai Rizling, Reno, Rheingauer, Rheinriesling, Riesler, Riesling Blanc, Riesling Renano Bianco, Rieslinger, Rizling Rynsky, Roessling, Starovecki, Weisser Riesling, White Riesling.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Robinson, J. (1996). Jancis Robinson's guide to wine grapes (1 ed.) New York: Oxford University Press. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Linki
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
liść; spód liścia; grono; ;kwiaty; ;kwiatostan; ;– liść 1; liść 2; ;spód liścia; ;jagody; ;liść, koronka, grono, pestki
Inne zdjęcia
wikimedia - grono i liście; ;Vitiselekt:owocujący krzew
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 20-25.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 148-160 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110-115 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 80 -100g + |
Masa jagód | 1,2-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Obsada gron | 1,2-1,6 szt. + |
Odmiana | Riesling + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | 88% % + |
Rozmiar jagód | 13 mm + |
Sat | 2.896 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |