Bianca
Z Winogrona.org
(→Linki: uzupeł.) |
(→Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
||
Linia 115: | Linia 115: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271700, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271384, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271927, kwiatostan]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310168, kwiaty]; | + | * Wg ars-gren: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271700, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271384, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271927, kwiatostan]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310168, kwiaty]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=331037, grono, jagody, pestki] |
+ | *Wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/1762k.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/4357k.jpg lisc]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/13489k.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/4987k.jpg rozm.grona] | ||
+ | * Inne :[http://www.rubliweb.ch/Weinbau/Rebsorten/Sorte_biancablatt.jpg liść], ;[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bianca_k.jpg?uselang=pl koronka] | ||
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1013353 szczegółowe dane obserwacyjne] | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1013353 szczegółowe dane obserwacyjne] |
Wersja z 22:32, 12 lut 2017
Bianca | |
---|---|
Bianca, foto. J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-350 g |
Rozmiary jagód | 15-20 mm |
Masa jagód | 2,5 g |
smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
SAT | 2550-2600 |
GDDC | 1070-1090 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21,6 °Bx |
Opis
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [2]
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.
Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)
Za okres 2005-2009
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
Genealogia
BIANCA = EGER 2 X BOUVIER
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[2]
Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne
Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3
dla porównania
MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1
Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola
Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( Coulure/ millerandage ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
Cięcie
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [2]
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
Parametry
Wino
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu.
możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
- złota bianka
- Bianca 2012 (89pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIOcharakterystyka wina ; (punktacja - patrz wina z odmiany Regent)
- Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, ,charakterystyka i ocena 79 pkt
- Bianca 2013 (87pkt) - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ 2,0 2,1 2,2 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl)
- http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte)
- http://lescepages.free.fr/bianca.html
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- Wg ars-gren: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty; grono, jagody, pestki
- Wg VIVC: koronka; ;lisc; ;grono; ;rozm.grona
- Inne :liść, ;koronka
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; ; Wikimedia:galeria
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1070-1090 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -350g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 2,1 % + |
Rozmiar jagód | 15-20 mm + |
Sat | 2.550 -2600 + |
Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21,6 + |