Merlot
Z Winogrona.org
(aktualizacja) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: uzupełnienie) |
||
Linia 70: | Linia 70: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
- | [http:// | + | *plantgrape; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/MerlotN_BG2.jpg koronka]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Merlot_N__feuille_.jpg liść]; ;[http://plantgrape.plantnet-project.org/img/Merlot_N__Grappe_.jpg grono] |
+ | *VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/1191.jpg koronka; ;[http://www.vivc.de/gbvp/831.jpg liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/911.jpg grono i jagoda] | ||
+ | *ars-gren: [http://www.ars-grin.gov/npgs/images/dav/grape/fruit/DVIT0826.0000C.jpg jagody]; | ||
+ | *Inne: [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/18.jpg grono i liść]; ;[http://images62.fotosik.pl/118/c5351ce115972496med.jpg koronka]; ;[http://www.znalecvin.cz/files/2008/11/Merlot-hrozen-list.jpg grono i liść] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== |
Wersja z 16:51, 24 lut 2017
Merlot | |
---|---|
Grona odmiany Merlot; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Madeleine Noire des Charentes x Cabernet Franc |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 1,0-1,4 g |
SAT | 3000-3300 |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Ilość dni dojrzewania | 152-164 |
Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
Kolor gron | czarne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Najnowsze badania genetyczne ustaliły rodowód tej odmiany; rodzicami są: Madelrine Noire des Charentes i Cabernet Franc.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Wg INRA - dojrzewa od 2 do 2,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Cięcie
Dojrzewanie
- Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w gronach ) - 19 Brix
- Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 15 września 2016 r. : 22 Brix
Antocyjany i polifenole w dojrzałych owocach (całkowita ilość):
- Antocyjany 1500-1800 mg/kg
- Polifenole 2500-2900 mg/kg
Monitoring dojrzewania
Synonimy
Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.
Wino
- Wg servisu: www.wineoczechrepublic:
Wino Merlota miewa barwę rubinową do granatowej, jej odcień zależy do wielkości zbiorów, a ponieważ jest to odmiana płodna, pojawiają się na rynku również wina koloru jasno rubinowego o zapachu trawy i gorzkawym posmaku. Ale Merlot od dobrych producentów miewa ciemno granatową barwę, delikatny zapach przejrzałych czarnych porzeczek w połączeniu z zapachem czarnych czereśni, śliwek i fig, po dłuższym leżakowaniu w butelce pojawiają się nuty tytoniu, trufli, kawy lub czekolady. Smak win cechuje niska zawartość kwasów, pełnia, aksamitność i giętkość. Wino pije się bardzo lekko i przyjemnie. Merlot dojrzewa w butelce stosunkowo szybko i tylko producenci najwyższej klasy potrafią swe wina Merlota uformować tak, aby wytrzymały przez okres kilku lat. Wina Merlota można pić osobno, bez posiłku Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Barwa ciemno rubinowa do granatowej. Typowy dla odmiany i bardzo pociągający dla większości konsumentów słodkawy zapach czarnych czereśni lub kompotu z czereśni podczas dojrzewania jest uzupełniany o zapach śliwek, fig i w dojrzałości butelkowej o zapach tytoniu, kawy i trufli. Wino odznacza się atłasową giętkością i bardzo przyjemnym wrażeniem pełni i długiej odezwy.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- plantgrape; ;koronka; ;liść; ;grono
- VIVC: koronka; ;[http://www.vivc.de/gbvp/831.jpg liść; ;grono i jagoda
- ars-gren: jagody;
- Inne: grono i liść; ;koronka; ;grono i liść
Inne zdjęcia
Wikimedia -kwiatostan ; liść;grona;grona,owocujący krzew; ;galeria;Antes:grono (kl.INRA 181),grona (kl. Truant Gm 9);
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 152-164 + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 1,0-1,4 g + |
Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
Obsada gron | 0,6-1,2 szt. + |
Odmiana | Merlot + i Medoc Noir + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 52,8 % + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 3.000 -3300 + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24 + |
Zawartość kwasów | 7 + |