modified on 9 kwi 2018 at 16:56 ••• 38 211 views

Wostorg

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualizacja linków)
(Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: uzupeł.)
Linia 67: Linia 67:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany===
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany===
-
[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-L.jpg liść],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-K.jpg koronka],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-C.jpg kwiatostan],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-872x1024.jpg grono]
+
[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-L.jpg liść],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-K.jpg koronka],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-C.jpg kwiatostan],  ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-872x1024.jpg grono];  [http://xn--80akac0bu4b.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/user1428_pic5898_1249736286.jpg  grono];  ;[http://саженец.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/vostorg2-min.jpg  grona];  ;[http://саженец.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/vostorg3-min.jpg jagody]
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===

Wersja z 21:40, 22 lis 2017

Wostorg
Wostorg grono
Wostorg grono
Rodzice (Zaria Siewiera x Dolores) x Russkij Rannij
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 500-700 g
Rozmiary jagód 27x24 mm
Masa jagód 6-7 g
smak przyjemny i harmonijny
Termin dojrzewania 21-31.08
Ilość dni dojrzewania 110-120
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółte
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,5 g/l

Opis

Atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo wczesnej porze dojrzewania i efektownych owocach. Ze względu na występowanie wśród odmian rodzicielskich gatunku vitis amurensis odmiana wrażliwa na zimowe rozhartowywanie krzewów oraz wiosenne przymrozki. W ciepłym miejscu (np.ściana o wystawie południowej) dojrzewa w końcu sierpnia ,przetrzymane na krzewie do października jagody robią się bardzo słodkie.

Odmiana wrażliwa na chłody w czasie kwitnienia - zawiązuje wtedy mniejsze owoce bez pestek.

Odmiana ta jest wykorzystywana do krzyżowania . Jest jednym z rodziców dużej ilości odmian : wykaz

Genealogia

rodowód

Wostorg → 62,5%V.vinifera + 37,5%V.amurensis

Choroby

  • mączniaki : 2,5-3 pkt w skali Gusfelda
  • szara pleśń : 1-1,5 pkt w skali Gusfelda

Cięcie

  • w szpalerze na 6-8 pąków
  • na trejażach 3-4 pąki

Synonimy

Delight

Opinie

Wg Instytutu im Potapenko: Wostorg jest najbardziej popularną odmianą deserową w Rosji i na Ukrainie, i dlatego wszystkie odmiany deserowe oceniane są w stosunku do odmiany Wostorg. Jest to więc odmiana wskaźnikowa dla odmian deserowych. Dla Wostorga : dojrzewanie 108 dni w Rostowie i 101 dni w Nowoczerkasku. 95-114 dni dojrzewania to 2000-2400 SAT Wostorg zaliczany jest do odmian o najwcześniejszym dojrzewaniu.

Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/vostorg.html

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=8&view=odmiana

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

liść, ,koronka, ,kwiatostan, ,grono; grono;  ;grona;  ;jagody

Inne zdjęcia

Wostorg fotka z Kijowa;  ; Czechy :grono Wostorga

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Wostorg — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-120  +
Kolor gronżółte  +
KrajRosja  +
Masa500 -700g  +
Masa jagód6-7 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obsada gron35-45 szt.  +
OdmianaWostorg  +, Zaria Siewiera  +, Dolores  +, Russkij Rannij  + i Delight  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli1,5 %  +
Rozmiar jagód27x24 mm  +
SmakPrzyjemny i harmonijny  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów6,5  +