Wostorg
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualizacja linków) |
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
||
Linia 67: | Linia 67: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-L.jpg liść], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-K.jpg koronka], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-C.jpg kwiatostan], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-872x1024.jpg grono] | + | [http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-L.jpg liść], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-K.jpg koronka], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-C.jpg kwiatostan], ,[http://vladimir.plyasunov.com/wp-content/uploads/sites/3/2009/06/Vostorg-872x1024.jpg grono]; [http://xn--80akac0bu4b.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/user1428_pic5898_1249736286.jpg grono]; ;[http://саженец.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/vostorg2-min.jpg grona]; ;[http://саженец.com.ua/wp-content/gallery/vinograd/vostorg3-min.jpg jagody] |
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== |
Wersja z 21:40, 22 lis 2017
Wostorg | |
---|---|
Wostorg grono | |
Rodzice | (Zaria Siewiera x Dolores) x Russkij Rannij |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 500-700 g |
Rozmiary jagód | 27x24 mm |
Masa jagód | 6-7 g |
smak | przyjemny i harmonijny |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Ilość dni dojrzewania | 110-120 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo wczesnej porze dojrzewania i efektownych owocach. Ze względu na występowanie wśród odmian rodzicielskich gatunku vitis amurensis odmiana wrażliwa na zimowe rozhartowywanie krzewów oraz wiosenne przymrozki. W ciepłym miejscu (np.ściana o wystawie południowej) dojrzewa w końcu sierpnia ,przetrzymane na krzewie do października jagody robią się bardzo słodkie.
Odmiana wrażliwa na chłody w czasie kwitnienia - zawiązuje wtedy mniejsze owoce bez pestek.
Odmiana ta jest wykorzystywana do krzyżowania . Jest jednym z rodziców dużej ilości odmian : wykaz
Genealogia
Wostorg → 62,5%V.vinifera + 37,5%V.amurensis
Choroby
- mączniaki : 2,5-3 pkt w skali Gusfelda
- szara pleśń : 1-1,5 pkt w skali Gusfelda
Cięcie
- w szpalerze na 6-8 pąków
- na trejażach 3-4 pąki
Synonimy
Opinie
Wg Instytutu im Potapenko: Wostorg jest najbardziej popularną odmianą deserową w Rosji i na Ukrainie, i dlatego wszystkie odmiany deserowe oceniane są w stosunku do odmiany Wostorg. Jest to więc odmiana wskaźnikowa dla odmian deserowych. Dla Wostorga : dojrzewanie 108 dni w Rostowie i 101 dni w Nowoczerkasku. 95-114 dni dojrzewania to 2000-2400 SAT Wostorg zaliczany jest do odmian o najwcześniejszym dojrzewaniu.
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/vostorg.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=8&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
liść, ,koronka, ,kwiatostan, ,grono; grono; ;grona; ;jagody
Inne zdjęcia
Wostorg fotka z Kijowa; ; Czechy :grono Wostorga
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-120 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 500 -700g + |
Masa jagód | 6-7 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 35-45 szt. + |
Odmiana | Wostorg +, Zaria Siewiera +, Dolores +, Russkij Rannij + i Delight + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 1,5 % + |
Rozmiar jagód | 27x24 mm + |
Smak | Przyjemny i harmonijny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |