Wostorg Czerwony
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: fotki) |
(parametry) |
||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 46: | Linia 46: | ||
[[odmiana::ZOS-1]], | [[odmiana::ZOS-1]], | ||
Zosia | Zosia | ||
- | + | ==Parametry== | |
+ | [[Plik:Wostorg Czerwony-param.JPG|tumb|left|60px| Wostorg Czerwony – parametry]]Kliknij aby powiększyć | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
Linia 88: | Linia 89: | ||
'''Jagody''' | '''Jagody''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
- | + | Plik:IMG_20161008_123524599.jpg| Wostorg Czerwony jagody 2016.10.08 foto: Wierzba75 | |
</gallery> | </gallery> |
Aktualna wersja na dzień 18:26, 25 lut 2018
Wostorg Czerwony | |
---|---|
Wostorg Czerwony - grono | |
Rodzice | Wostorg x Oryginał |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 550-800 g |
Rozmiary jagód | 28 x 23 mm |
Masa jagód | 6-8,5 g |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Ilość dni dojrzewania | 120-125 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 23 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,8 g/l |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i jagodach. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Ma kwiaty funkcjonalnie żeńskie w związku z tym wymaga rosnących w sąsiedztwie zapylaczy. Zarówno termin dojrzewania owoców jak i stosunkowo wysoka mrozoodporność sprawiają, że może być uprawiana w gruncie na terenie niemal całej Polski. (Uwaga: niektóre źródła podają, że odmianami rodzicielskimi tej odmiany są: SV 20-365, Katta Kurgan, Róża Damaszku i vitis amurensis.)
Klastry stożkowate i luźne. Jagody owalne, różowe z popielatym nalotem, a od strony nasłonecznionej czerwone. Gromadzi do 23Brix cukru i ok.6,5g/l kwasów.Płodność pąków ok.50-70%. Zalecane pozostawienie ok.40-55 pąków/krzew.
Zalecane formy krzewu z dużą ilością starego drewna, oraz usuwanie liści wokół klastrów podczas ostatniej fazy dojrzewania, po to aby nadać bardziej intensywny kolor owocom. Unikać też należy nadmiernego nawożenia azotem i nadmiernej wilgoci gleby.
Choroby
odmiana śr.odporna na poziomie 5-7pkt.
Cięcie
łozy długie 8-14 pąków
Synonimy
Wostorg Krasnyj, ZOS-1, Zosia
Parametry
Kliknij aby powiększyćLiteratura
Opinie na forum Wostorg Czerwony
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikacjędmiany
liść, ,koronka, ,kwiatostan, ,grono, ,grono
Inne zdjęcia
Winnica Sulimierz:grono; ;liście
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 120-125 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 550 -800g + |
Masa jagód | 6-8,5 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obsada gron | 40-55 pąków/krzew szt. + |
Odmiana | Wostorg Czerwony +, Wostorg +, Oryginał +, Wostorg Krasnyj + i ZOS-1 + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 0,9-1,4 % + |
Rozmiar jagód | 28 x 23 mm + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 23 + |
Zawartość kwasów | 6,8 + |