Chrupka Różowa
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) (Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |odmiana = Chrupka Różowa |kolor = #99B3FF |zdjęcie = |opis zdjęcia = |rodzice = odmiana:: x mutant [[odmiana::Chrupka Złota|Chrupki Złote…”) |
m (kosmetyka rodziców) |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie = | |zdjęcie = | ||
|opis zdjęcia = | |opis zdjęcia = | ||
- | |rodzice = | + | |rodzice = mutant [[odmiana::Chrupka Złota|Chrupki Złotej]] |
|gatunek = Vitis vinifera | |gatunek = Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia = Francja 1863 | |kraj pochodzenia = Francja 1863 |
Wersja z 13:09, 22 lut 2010
Chrupka Różowa | |
---|---|
Rodzice | mutant Chrupki Złotej |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja 1863 |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jeden z licznych mutantów Chrupki Złotej, znaleziony we Francji w 1863 r. Bardzo smaczne choć niewielkie owoce deserowe. Odmiana w Polsce dość popularna jednak ostatnio wypierana przez nowoczesne mieszańce międzygatunkowe. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność zalecane jest okrywanie krzewów na zimę.[1] [2] [3]
Synonimy
Barbarossa Precoce, Chasselas de Falloux, Chasselas Piros, Chasselas Rose, Chasselas Rouge, Roter Gutedel, Roter Junker.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Fakty o Chrupka Różowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Francja 1863 + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Różowa + i Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |