modified on 22 lut 2024 at 18:28 ••• 28 936 views

Cabernet Franc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(Parametry dojrzewania: monitoring 2017)
Linia 30: Linia 30:
*Całkowita ilość antocyjanów  900-1400 mg/kg
*Całkowita ilość antocyjanów  900-1400 mg/kg
*Całkowita ilość polifenoli  2300-2700 mg/kg
*Całkowita ilość polifenoli  2300-2700 mg/kg
 +
*Finger Lakes : [[Plik:Cabernet Franc-monit2017.JPG|thumb|left|160px| Cabernet Franc  – monitoring dojrzewania 2017]]Kliknij aby powiększyć
== Synonimy ==
== Synonimy ==

Wersja z 20:39, 25 mar 2018

Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 200-350 g
Masa jagód 1,98 g
SAT 2700-2800
Termin dojrzewania 15-25.10
Ilość dni dojrzewania 145
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 22,5 °Bx
Zawartość kwasów 6,7 g/l

Opis

Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.

Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota

Choroby

Ciecie

Parametry dojrzewania

W dojrzałych owocach:

  • Całkowita ilość antocyjanów 900-1400 mg/kg
  • Całkowita ilość polifenoli 2300-2700 mg/kg
  • Finger Lakes :
    Cabernet Franc – monitoring dojrzewania 2017
    Kliknij aby powiększyć

Synonimy

Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.


Literatura

Zdjecia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację :koronka, koronka_spód, liście,rozmiary grona, grono

Szczegółowe dane obserwacyjne

Wikimedia: grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni145  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajFrancja  +
Masa200 -350g  +
Masa jagód1,98 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCabernet Franc  +
Sat2.700 -2800  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów22,5  +
Zawartość kwasów6,7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem