modified on 25 kwi 2022 at 20:32 ••• 13 921 views

Baco noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF |rodzice=folle blanche x Vitis riparia |mrozoodporność=-28 |kolor gron=ciemne, |zapylanie=własnopylna |zastosowanie=przerobowe }} ==…”)
(Wina)
Linia 12: Linia 12:
== Choroby ==
== Choroby ==
== Wina ==
== Wina ==
-
"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(Czas wina)
+
"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
== Cięcie ==
== Cięcie ==

Wersja z 12:30, 4 lip 2018

warning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony.
Rodzice folle blanche x Vitis riparia
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne,
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej.

Choroby

Wina

"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)

Cięcie

Synonimy

Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii

Klony

The George

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Baco noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Kolor gronciemne,  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
Odmianawarning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony.
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +