Baco noir
Z Winogrona.org
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF |rodzice=folle blanche x Vitis riparia |mrozoodporność=-28 |kolor gron=ciemne, |zapylanie=własnopylna |zastosowanie=przerobowe }} ==…”) |
(→Wina) |
||
| Linia 12: | Linia 12: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
== Wina == | == Wina == | ||
| - | "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(Czas wina) | + | "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina) |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 12:30, 4 lip 2018
| warning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony. | |
|---|---|
| Rodzice | folle blanche x Vitis riparia |
| Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
| Kolor gron | ciemne, |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej.
Choroby
Wina
"Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
Cięcie
Synonimy
Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii
Klony
The George
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Kolor gron | ciemne, + |
| Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
| Odmiana | warning.png„{{{odmiana}}}” nie może być użyte jako nazwa strony. |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

