Baco noir
Z Winogrona.org
Baco noir | |
---|---|
Rodzice | Folle blanche x Vitis riparia |
Rozmiary jagód | 16x15 mm |
Masa jagód | 2 g |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -28 °C245,15 K -18,4 °F 441,27 °R |
Kolor gron | ciemne, |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Odmiana została uzyskana w 1894 roku przez francuskiego winogrodnika i szkółkarza François Baco z Bélus (departament Landes). W okresie międzywojennym była rozpowszechniona we Francji (głównie w Burgundii i Anjou). Obecnie uprawiana głównie we wschodniej Kanadzie i stanie Nowy Jork, gdzie zajmuje kilkaset hektarów. Krzewy Baco noir są dość wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce wcześnie dojrzewają i odznaczają się aromatem zbliżonym do winorośli europejskiej. Grona małe do średnich, cylindryczne, zwarte. Jagody o małych rozmiarach i okrągłym kształcie z czarną skórką, miękką miazgą i zielnym smakiem.
Wg źródeł francuskich: "Baco Noir to jedna z najbogatszych odmian winorośli w resweratrol (571 ± 30 μg/100 g świeżych winogron), ale o niskiej zawartości polifenoli: - Fenole ogółem.: 217,0 mg/100ml; całkowite flawonoidy. 97,8 mg/100ml ; całkowite antocyjany 101,6 mg/100ml; Resweratrol 571 μg / 100 g
Choroby
Jest umiarkowanie podatne na zamierania Eutypa, mączniaka prawdziwego i zgnilizny botrytis. Mało podatny na mączniaka rzekomego, antraknozę, plamistość liści i Phomopsis.
Wina
- "Wina czerwone powstające w wyniku dłuższej maceracji zawierają sporo czerwonego barwnika i kwasów oraz umiarkowaną zawartość tanin. Jako wina młode są często dość ostre, z lekkim trawiasto-ziołowym posmakiem charakterystycznym dla V. riparia. Mają jednak odpowiednią strukturę i dobrze dojrzewają, szczególnie w beczce. Nabierają wówczas równowagi i rozwijają złożone aromaty dojrzałych leśnych owoców, cygar, dymu i przypraw korzennych. Z odmiany baco noir powstawały w ostatnich latach bodaj najlepsze kanadyjskie wina czerwone".(cyt.Czas wina)
- Czerwone wino ma intensywny kolor. Jest trochę gorzkie i poprawia się wraz ze starzeniem się w drewnie. Wino różowe jest uważane za przyzwoite z aromatami wanilii i suszonych śliwek, które wymaga co najmniej 8 miesięcy leżakowania, aby osiągnąć swój szczyt.(cytat z https://fr.wikipedia.org/wiki/Baco_noir)
Cięcie
Synonimy
Baco 1, Baco N ° 1, Baco # 1, Bacoi, Bago, Bakon, Bako Speiskii
Klony
The George
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg AtlasRevy: pąk; ;rozwijający się pąk; ;koronka; ;liść; ;liść2; ;unerwienie liścia; ;grono; ;grona
- Inne: grona
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Kolor gron | ciemne, + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R) + |
Odmiana | Baco noir + |
Rozmiar jagód | 16x15 mm + |
Sat | 2.600 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |