Pinot Regina
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
Linia 63: | Linia 63: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo | ||
+ | *https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260 | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 21:51, 26 sty 2022
Pinot Regina | |
---|---|
Rodzice | Kozma 99-1-48 x Pinot Noir |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 100 g |
Rozmiary jagód | 13 x 13 mm |
smak | Neutralny |
Termin dojrzewania | 10-15.10 |
Ilość dni dojrzewania | 175 |
Mrozoodporność | nieznana °Cwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | ciemno-granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,7 g/l |
Opis
Skrócony opis ampelograficzny (Znaki opisowe to znaki wg UPOV.)
- Koronka i liście
- 001 – Wierzchołek pędu całkowicie otwarty jak u vinifer
- 006 – Postawa (przed podwiązaniem) – 3) półwyprostowane
- 051 – Młody liść: kolor górnej strony klapy (4 liść) – 2) zielony
- 067 – Kształt klapy – 2) klinowy
- 068 – Liczba płatów – 2) trzy
- 070 – Rozkład pigmentacji antocyjanów na głównych żebrach górnej strony klapy – 1) Nieobecny lub bardzo słaby
- 078 – Długość zębów w stosunku do ich szerokości – 3) krótka
- 079 – Stopień otwarcia/zachodzenia na siebie zatoki ogonkowej. – 3) półotwarte
- 094 – Głębokość górnych zatok bocznych – 3) płytkie
- 151 – Narządy płciowe (kwiatostan) – 3) pręciki i słupek w pełni rozwinięte
- Grona
- 202 – Długość (bez szypułki) – 5) średnia około 160 mm.
- 204 – Zwartość – 8) bardzo zwarte
- 502 – Średnia waga grona (g) – 100
- Jagody
- 220 – Długość – 3) krótka około 13mm
- 221 – Szerokość – 3) wąska około 13 mm.
- 223 – Kształt –2) sferoidalny
- 225 – Kolor skórki –9) czarny niebieski
- 228– Grubość skórki –3) gruba
- 231 –Intensywność pigmentacji antocyjanów miąższu – 1) zerowa lub bardzo słaba
- 235 – Konsystencja miąższu – 1) miękka
- 236 – Szczególny smak – 5) brak
- Parametry moszczu
- 505 – Zawartość cukru w moszczu (°Brix) – 23,1 (21,3)
- 508 – pH – 3,39 (3,13), Kwasowość całkowita (g/l) – 4,6 (7,7)
- 506 – Kwasowość całkowita moszczu (kwas winowy) (g/l) 7,1 (5,96); Kwas jabłkowy (g/l) – 1,45 (4,02)
Genealogia
Choroby
Cięcie
Synonimy
KOZMA 4-7-29/3
Tematy na naszym forum
Literatura
- https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo
- https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Pinot Regina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 10-15.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 175 + |
Kolor gron | ciemno-granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 100 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„nieznana °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Pinot Regina + |
Rozmiar jagód | 13 x 13 mm + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21,3 + |
Zawartość kwasów | 7,7 + |