modified on 3 wrz 2024 at 16:42 ••• 4 239 views

Pinot Regina

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: uzupeł.)
(Literatura: uzupełnienie)
Linia 63: Linia 63:
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
*https://innovacio.pte.hu/hu/ajanlat/pinot_regina_voros_borszolo
 +
*https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=26260
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==

Wersja z 21:51, 26 sty 2022

Pinot Regina
Rodzice Kozma 99-1-48 x Pinot Noir
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 100 g
Rozmiary jagód 13 x 13 mm
smak Neutralny
Termin dojrzewania 10-15.10
Ilość dni dojrzewania 175
Mrozoodporność nieznana °Cwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą.
Kolor gron ciemno-granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21,3 °Bx
Zawartość kwasów 7,7 g/l

Opis

Skrócony opis ampelograficzny (Znaki opisowe to znaki wg UPOV.)

  • Koronka i liście
  • 001 – Wierzchołek pędu całkowicie otwarty jak u vinifer
  • 006 – Postawa (przed podwiązaniem) – 3) półwyprostowane
  • 051 – Młody liść: kolor górnej strony klapy (4 liść) – 2) zielony
  • 067 – Kształt klapy – 2) klinowy
  • 068 – Liczba płatów – 2) trzy
  • 070 – Rozkład pigmentacji antocyjanów na głównych żebrach górnej strony klapy – 1) Nieobecny lub bardzo słaby
  • 078 – Długość zębów w stosunku do ich szerokości – 3) krótka
  • 079 – Stopień otwarcia/zachodzenia na siebie zatoki ogonkowej. – 3) półotwarte
  • 094 – Głębokość górnych zatok bocznych – 3) płytkie
  • 151 – Narządy płciowe (kwiatostan) – 3) pręciki i słupek w pełni rozwinięte
  • Grona
  • 202 – Długość (bez szypułki) – 5) średnia około 160 mm.
  • 204 – Zwartość – 8) bardzo zwarte
  • 502 – Średnia waga grona (g) – 100
  • Jagody
  • 220 – Długość – 3) krótka około 13mm
  • 221 – Szerokość – 3) wąska około 13 mm.
  • 223 – Kształt –2) sferoidalny
  • 225 – Kolor skórki –9) czarny niebieski
  • 228– Grubość skórki –3) gruba
  • 231 –Intensywność pigmentacji antocyjanów miąższu – 1) zerowa lub bardzo słaba
  • 235 – Konsystencja miąższu – 1) miękka
  • 236 – Szczególny smak – 5) brak
  • Parametry moszczu
  • 505 – Zawartość cukru w moszczu (°Brix) – 23,1 (21,3)
  • 508 – pH – 3,39 (3,13), Kwasowość całkowita (g/l) – 4,6 (7,7)
  • 506 – Kwasowość całkowita moszczu (kwas winowy) (g/l) 7,1 (5,96); Kwas jabłkowy (g/l) – 1,45 (4,02)

Genealogia

Rodowód 'Pinot regina'


Choroby

Cięcie

Synonimy

KOZMA 4-7-29/3

Tematy na naszym forum

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

grona

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Pinot Regina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-15.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni175  +
Kolor gronciemno-granatowe  +
KrajWęgry  +
Masa100 g  +
Mrozoodpornoscwarning.png„nieznana °C” nie jest liczbą.
OdmianaPinot Regina  +
Rozmiar jagód13 x 13 mm  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21,3  +
Zawartość kwasów7,7  +