Onyx
Z Winogrona.org
(--=) |
(→Inne zdjęcia: aktualizacja) |
||
(Nie pokazano 16 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Onyx | |odmiana=Onyx | ||
- | |||
- | |||
|rodzice=[[odmiana::Dunavski Misket]] x [[odmiana::Beauty Seedless 22/26]] | |rodzice=[[odmiana::Dunavski Misket]] x [[odmiana::Beauty Seedless 22/26]] | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
Linia 12: | Linia 10: | ||
|SAT=2600 | |SAT=2600 | ||
|termin dojrzewania=21-30.09 | |termin dojrzewania=21-30.09 | ||
- | |mrozoodporność=- | + | |mrozoodporność=-22 |
|kolor gron=fioletowe | |kolor gron=fioletowe | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
Linia 32: | Linia 30: | ||
Mrozoodporność: przy -25 °C pąki zachowują żywotność w ok.65 % co pozwala na wystarczające plonowanie.<bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref> | Mrozoodporność: przy -25 °C pąki zachowują żywotność w ok.65 % co pozwala na wystarczające plonowanie.<bibref f="wino.bib">pospisilova-2005</bibref> | ||
- | + | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
Linia 42: | Linia 40: | ||
Vinifera mało podatna na choroby. | Vinifera mało podatna na choroby. | ||
W 5-cio letniej uprawie (test na 3-ch krzewach) bez jakiejkolwiek ochrony chemicznej . | W 5-cio letniej uprawie (test na 3-ch krzewach) bez jakiejkolwiek ochrony chemicznej . | ||
- | Odmianą porównywalną była Chrupka Złota rosnąca obok (w tej samej kwaterze) wymagająca kilkakrotnych oprysków profilaktycznych, a mimo tego uległa w 2011r mączmiakowi rzekomemu. | + | Odmianą porównywalną była Chrupka Złota rosnąca obok (w tej samej kwaterze) wymagająca kilkakrotnych oprysków profilaktycznych, a mimo tego uległa w 2011r mączmiakowi rzekomemu. |
+ | Doniesienia o rzekomej odporności tej odmiany wymagają weryfikacji w polskich warunkach klimatycznych. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 51: | Linia 50: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
- | 2. | + | 2. https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22434 |
+ | 3. https://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/2016/05/12/onix/ | ||
Linia 58: | Linia 58: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http:// | + | *wg eu-vitis : [http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharacterisationData.php?data=45791//2008 szczegółowe dane ampelograficzne] |
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | + | [https://m.starkl.com/img/eshop/156360.jpg grono]; ;[https://koreninovazahrada.sk/images/onyx.jpg grona ]; ;[https://www.zahradnictvoiveta.sk/image/cache/catalog/ekostrom/vini%C4%8D/onyx-800x800.jpg grono] | |
+ | |||
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
- | <gallery widths= | + | '''Koronka''' |
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 18:58, 2 mar 2022
Onyx | |
---|---|
Rodzice | Dunavski Misket x Beauty Seedless 22/26 |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 330 g |
Rozmiary jagód | 27x20 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych gronach i jagodach. Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1970 roku bułgarskiej odmiany Misket Dunavski z beznasienną odmianą Beauty. Autorką jest dr Dorota Pospisilova ze Słowacji. Odmiana prawnie chroniona od 1996 r. a zarejestrowana w 2002 r.
Wzrost: średni, ale preferuje wysokie formy prowadzenia, ponieważ zagęszcza się i korzystne jest też zielone cięcie.
Grona: baryłkowate, ścisłe, duże, ale niezbyt długie.
Jagody: lekko owalne, średnie i duże, fioletowe, o lekkim smaku muszkatu gdy w pełni dojrzałe, cukier do 16% a kwasy 6,5-7,7 g/l. Komisyjnie smak oceniany na 8,1 pkt (w skali do 10).
Mrozoodporność: przy -25 °C pąki zachowują żywotność w ok.65 % co pozwala na wystarczające plonowanie.[1]
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Vinifera mało podatna na choroby. W 5-cio letniej uprawie (test na 3-ch krzewach) bez jakiejkolwiek ochrony chemicznej . Odmianą porównywalną była Chrupka Złota rosnąca obok (w tej samej kwaterze) wymagająca kilkakrotnych oprysków profilaktycznych, a mimo tego uległa w 2011r mączmiakowi rzekomemu.
Doniesienia o rzekomej odporności tej odmiany wymagają weryfikacji w polskich warunkach klimatycznych.
Cięcie
6-8 oczek/m2
Synonimy
DMBS 22/26 ; svk 042
Literatura
2. https://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=22434 3. https://xn--csemegeszlk-6bcb.hu/index.php/2016/05/12/onix/
Opinie na forum: Onyx
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg eu-vitis : szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 330 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Odmiana | Onyx +, Dunavski Misket + i Beauty Seedless 22/26 + |
Rozmiar jagód | 27x20 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16 + |
Zawartość kwasów | 7 + |