modified on 20 lip 2023 at 21:31 ••• 50 815 views

Pinot Wrotham

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: kwiatostany)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.)
Linia 105: Linia 105:
Plik:PW-dz2-gr1.jpg|Pinot Wrotham - grono 28/08/2016 ; foto:Dziadek2
Plik:PW-dz2-gr1.jpg|Pinot Wrotham - grono 28/08/2016 ; foto:Dziadek2
Plik:Pinot_Wrotham_6_1200.JPG|Pinot Wrotham - grona w fazie przebarwiania - 28/08/2016; foto: Gbed
Plik:Pinot_Wrotham_6_1200.JPG|Pinot Wrotham - grona w fazie przebarwiania - 28/08/2016; foto: Gbed
 +
Plik:PW 14102022.JPG|Pinot Wrotham - grono 14/10/2022; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Wersja z 20:59, 14 paź 2022

Pinot Wrotham
Pinot Wrotham - grono;fot.RobertR
Pinot Wrotham - grono;fot.RobertR
Rodzice klon 'Pinot Noir'
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Anglia
Masa grona 80 g
Rozmiary jagód 13-15 mm
smak Prosty
Termin dojrzewania 15-30.09
Mrozoodporność nie ustalona °Cwarning.png„nie ustalona &deg;C” nie jest liczbą.
Kolor gron niebiesko-popielate
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 20 °Bx

Opis

Stary angielski klon odmiany Pinot Noir, odnaleziony około 1950 r. w miejscowości Wrotham w hrabstwie Kent (przy ścianie jednego z domów w centrum wsi w pobliżu kościoła) przez enologa Edwarda Hyamsa (1910-1975) i rozmnożony przez Raya Barrington Brocka (1907-1999) w stacji doświadczalnej w Oxted. Krzew, z którego pozyskano materiał rozmnożeniowy miał w połowie XX wieku około 200 lat. Można przypuszczać, że mutacja ta istnieje przynajmniej od 250 lat, choć Brytyjczycy sądzą, że ‘Pinot Wrotham' pochodzi z czasów rzymskich. Propagatorem tej odmiany jest enolog amerykański dr Richard Grant Peterson, który uprawia ją w dolinie Napa w Kaliforni od 1980 r. i produkuje z niej różowe wina wytrawne oraz wina musujące metodą szampańską. ‘Pinot Wrotham’ jest bardzo podobny do innego klonu Pinot NoirPinot Meunier, który pochodzi z Szampanii. Charakteryzuje się jasnym owłosieniem górnej powierzchni liści i względnie wysoką odpornością na choroby grzybowe. Dojrzewa wcześniej od Pinot Meunier i Pinot Noir Precoce i ma podobno wyższą zawartość cukru w owocach. W Wielkiej Brytanii jest odmianą mało znaną, uprawianą jedynie na niewielką skalę i w celach kolekcjonerskich. W Kaliforni też jest jedynie ciekawostką ampelograficzną. Odmiana powinna być wypróbowana w naszych warunkach, zwłaszcza na południu Polski. Może w przyszłości stanie się alternatywą dla Pinot Noir Precoce? Brak wiarygodnych danych o wytrzymałości tego szczepu na niskie temperatury. Z pewnością jednak w naszych warunkach klimatycznych krzewy 'Pinot Wrotham' będą wymagać okrycia na zimę.

Owoce

Grona niewielkie, bardzo podobne do gron 'PNP' (Pinot Noir Precoce) i Pinot Meunier. Jagody raczej małe, prawie kuliste o średnicy około 13-15 mm, niebiesko-popielate, soczyste. Smak moszczu prosty. Sok słabo barwiący, jasnoróżowy. Skórka gruba. W jagodach są przeważnie dwie, rzadziej trzy niewielkie pestki.

Choroby

Względnie odporna na choroby grzybowe jak na odmianę z grupy Vitis vinifera. Wymaga jednak podstawowej ochrony chemicznej.

Cięcie

Odmiana plonuje również po cięciu krótkim "na głowę". Większy plon uzyskamy jednak stosując np. jednoramienną formę Guyota.

Synonimy

"The dusty miller"

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=7845#135435

http://www.winogrona.org/forum/poszukiwana-poszukiwany/pinot-t6632.html

http://www.winogrona.org/forum/poszukiwana-poszukiwany/pinot-wrotham-t7814.html

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liść;  ;grona

Inne zdjęcia

Winnica_Plechow :veraison

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Pinot Wrotham — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-30.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronniebiesko-popielate  +
KrajAnglia  +
Masa80 g  +
Mrozoodpornoscwarning.png„nie ustalona &deg;C” nie jest liczbą.
OdmianaPinot Wrotham  +, Pinot Noir  +, Pinot Meunier  + i Pinot Noir Precoce  +
Rozmiar jagód13-15 mm  +
SmakProsty  +
Wzrostsłaby  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów20  +