Solaris
Z Winogrona.org
(→Genealogia: uzup.) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
Linia 101: | Linia 101: | ||
*http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm | *http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm | ||
*https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf | *https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf | ||
+ | *https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/solaris/ | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 16:36, 1 lut 2023
Solaris | |
---|---|
Solaris - Grono Foto: Erikos | |
Rodzice | Merzling x Gm 6493 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | neutralny |
SAT | 2200-2350 |
Termin dojrzewania | 1-20.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24,6 °Bx |
Opis
Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana (Geisenheim) przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.
Wg J.Lisek :
Wzrost: krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane.
Grona: średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g
Jagody: najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września)
Miąższ: o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6
Mrozoodpornośc: od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca)
W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków
Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC
.[1]
Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie) , przemarzły nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie[Mazowsze - Zbyszekb ]
Genealogia
SOLARIS = Merzling x (Zarya Severa x Muscat Ottonel)
73,4%V.vinifera +7%V.rupestris + 3,1%"V.berland."+ 3,1%"V.riparia"+ 0,8%V.lincecumii +12,5%V.amurensis
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 99 dni ok.09/04; kwitnienie 153 dni ok.02/06; Veraison .202 dni ok.21/07; dojrzewanie 260 dni ok.17/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.161 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 104 dni, ok.14/04; kwit. 158 dni, ok.07/06; veraison 207 dni; ok.26/07; dojrzewanie ok. 265 dni, ok. 22/09; - licząc od 1/stycznia ; okres wegetacji ok.161 dni.
Choroby
- Odmiana dość odporna na mączniaki.Mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak botrytis.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) Jagody dość podatne na gnicie w końcówce dojrzewania. Wymagana podstawowa ochrona przed ptakami.
- Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe: Rpv3.3 i Rpv10 (m.rz.); Ren3 i Ren 9 (m.pr.) ; Rgb (Black rot)
Cięcie
Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..[1]
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012
Zbiór : 7/09 ; plon: 1,12 kg/krzew; masa gron :121g; masa jagód 2,02g; ekstrakt : 24,5%
Monitoring dojrzewania
(kliknij aby powiększyć)
Wino
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005)
Wino wytrawne: mocne i łagodne, lekko owocowy bukiet, średnia finezja, często gorzkie zakończenie.
Wino słodkie: bardzo ciekawe ze złożonymi aromatami. Często gorzkie wykończenie.
- Solaris 2012 (94pkt) BIOzłoto na PIWI Weinpreis 2012 (kateg.wina białe;charakterystyka wina; (punktacja - patrz winaRegent)
- Solaris 2011 (92pkt) BIOzłoto na PIWI Weinpreis 2012 (kateg.wina białe,charakterystyka wina; (punktacja - patrz winaRegent)
- Solaris 2011 (96pkt) - 13%vol, cukier 80g/l, kwasy 8g/l, potencjał do 2021r. (PIWI 2014)
- Solaris 2014 (96pkt) - 13,2%vol, cukier 18g/l, kwasy 7g/l, potencjał do 2018r (PIWI 2014)
- Solaris 2014 (88pkt) - 12,0%vol, cukier 9,5g/l, kwasy 6g/l, potencjał do 2017r (PIWI 2015)
- Profil sensoryczny win solaris badania francuskie
- Profil sensoryczny win solaris badania i analizy belgijskie
- Profil sensoryczny win solaris badania włoskie
- Solaris 2018 za Winnicy Siepietnica; białe wytrawne 13%vol
- Solaris 2019 z Winnica Słońce i Wiatr[ białe półwytrawne 13%vol
- Solaris 2020 z Winnica Żelazny; białe słodkie , cukier 45,2g/l; TA 6g/l, alk.12,5%vol
- Solaris 2021 z Winnicy Jania; bursztynowe wytrawne 12%vol
Opinie
- Jet Wester winnica "The Sleeping Angel"
- Opinie na forum: Solaris
Synonimy
Fr. 240-75
Literatura
- http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm
- https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf
- https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/solaris/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: dojrzały liść; ;grono
- wg Atlas revy: ;liść; ;unerwienie liścia; ;koronka; ;faza pękania pąków; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
wynmedis.lt:grono; Wikimedia:galeria ; ;Antes:grono (kl.Fr 360); ;Winnica Zawisza:owoujące.krzewy; ;Inter: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 4-6 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Solaris +, Merzling + i Gm 6493 + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.200 -2350 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24,6 + |