Kerner
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Inne zdjęcia: grono) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
(Nie pokazano 11 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#FFD700 | |
- | |kolor = # | + | |odmiana=Kerner |
- | | | + | |rodzice=[[odmiana::Trollinger]] x [[odmiana::Riesling]] |
- | + | |gatunek=Vitis vinifera | |
- | |rodzice = [[odmiana::Trollinger]] x [[odmiana::Riesling]] | + | |kraj pochodzenia=Niemcy |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |masa grona=293 |
- | |kraj pochodzenia = Niemcy | + | |rozmiary jagód=15 |
- | |masa grona = | + | |masa jagód=1,94 |
- | |rozmiary jagód = 15 | + | |termin dojrzewania=5-15.10 |
- | | | + | |mrozoodporność=-23 |
- | + | |kolor gron=żółto-zielone | |
- | |termin dojrzewania = 5-15.10 | + | |zapylanie=własnopylna |
- | |mrozoodporność = -23 | + | |zastosowanie=przerobowe |
- | |kolor gron = żółto-zielone | + | |zawartość cukrów=22,5 |
- | | | + | |zawartość kwasów=7,2 |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |nasiona=TAK |
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 21: | Linia 21: | ||
Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju.<br> | Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju.<br> | ||
Odmiana podobna :[[odmiana::Kerling]] | Odmiana podobna :[[odmiana::Kerling]] | ||
- | + | ==Fenologia== | |
+ | *N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .221 dni ok.11/08; dojrzewanie 270 dni ok.06/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.166 dni | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego. | Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego. | ||
Linia 30: | Linia 31: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Weinsberg S 25-30 | Weinsberg S 25-30 | ||
+ | ==Wino== | ||
+ | *'''''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”'''Wino jest zielonożółte do słomiasto żółtego, zawiera świeże substancje aromatyczne, które przypominają bardziej skoncentrowany zapach Rieslingu reńskiego, ewentualnie z nutą muszkatu. Ciało wina jest pełne i przy zastosowaniu technologii reduktywnej uzyskuje się świeży a nawet mocny typ pełnego, eleganckiego i atrakcyjnego dla zwykłego konsumenta wina. Do jego zalet należy dobra jakość wina nawet w gorszych rocznikach. | ||
+ | *'''Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:''' | ||
- | + | ''Zielonożółta do słomiasto żółtej barwy, intesywny zapach rieslingu o wyraźnie wyższej korzenności i z nutą ciemnego miodu. Wino bardzo pełne, o potężnym wejściu i długim wydźwięku, czasem o lekko gorzkim finiszu.'''' | |
+ | *Podobne wina daje mutant tej odmiany (o różwo-szarych owocach) [[Kerling]] | ||
+ | |||
+ | == Literatura == | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/6/60/Kerner.pdf Dane ampelograficzne] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/60.jpg grono i liść] | + | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/60.jpg grono i liść]; ;[http://jedlickakladruby.wz.cz/resources/vypestovano/reva-vinna/images/Kerner_1.jpg grona i liść]; ;[http://www.znalecvin.cz/files/2006/12/Kerner-hrozen-list.jpg grono i liść] |
+ | |||
+ | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1645071 szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
+ | |||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
Wikimedia: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Kerner_Weinsberg_20060908.jpg grono]; Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Kerner_Bilder/Kerner%203.JPG grona (kl.We 1)] | Wikimedia: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Kerner_Weinsberg_20060908.jpg grono]; Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Kerner_Bilder/Kerner%203.JPG grona (kl.We 1)] | ||
- | trhvin.cz:[http://www.trhvin.cz/uploaded/article_images/0000/0069/kerner.jpg grono]; ; | + | trhvin.cz:[http://www.trhvin.cz/uploaded/article_images/0000/0069/kerner.jpg grono]; ;Szkółki Konieczko:[http://www.drzewa.com.pl/39487-home_default/winorosl-kerner.jpg grono]; ;bor_hu:[http://www.bor.hu/image/szolofajta/.350x700/20.jpg grono] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
- | + | ||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:DSC7759.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 17:04, 4 kwi 2023
Kerner | |
---|---|
Rodzice | Trollinger x Riesling |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 293 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 1,94 g |
Termin dojrzewania | 5-15.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Zawartość kwasów | 7,2 g/l |
Opis
Doskonała odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga.
Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju.
Odmiana podobna :Kerling
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 104 dni ok.14/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .221 dni ok.11/08; dojrzewanie 270 dni ok.06/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.166 dni
Choroby
Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego.
Cięcie
Synonimy
Weinsberg S 25-30
Wino
- Wg servisu “www.wineoczechrepublic”Wino jest zielonożółte do słomiasto żółtego, zawiera świeże substancje aromatyczne, które przypominają bardziej skoncentrowany zapach Rieslingu reńskiego, ewentualnie z nutą muszkatu. Ciało wina jest pełne i przy zastosowaniu technologii reduktywnej uzyskuje się świeży a nawet mocny typ pełnego, eleganckiego i atrakcyjnego dla zwykłego konsumenta wina. Do jego zalet należy dobra jakość wina nawet w gorszych rocznikach.
- Podstawowa charakterystyka wina jakościowego:
Zielonożółta do słomiasto żółtej barwy, intesywny zapach rieslingu o wyraźnie wyższej korzenności i z nutą ciemnego miodu. Wino bardzo pełne, o potężnym wejściu i długim wydźwięku, czasem o lekko gorzkim finiszu.''
- Podobne wina daje mutant tej odmiany (o różwo-szarych owocach) Kerling
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
grono i liść; ;grona i liść; ;grono i liść
Inne zdjęcia
Wikimedia: grono; Antes:grona (kl.We 1) trhvin.cz:grono; ;Szkółki Konieczko:grono; ;bor_hu:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Kerner — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 5-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 293 g + |
Masa jagód | 1,94 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Kerner +, Trollinger +, Riesling + i Kerling + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22,5 + |
Zawartość kwasów | 7,2 + |