Cabernet Eidos
Z Winogrona.org
(nowa strona) |
(→Literatura: uzupeł.) |
||
| (Nie pokazano 2 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 40: | Linia 40: | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer (stosunek antocyjanów do polifenolli to 3,67 średnio za okres 3 lat) | Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer (stosunek antocyjanów do polifenolli to 3,67 średnio za okres 3 lat) | ||
| + | <gallery widths=180px heights=15px perrow=1> | ||
| + | Plik:Cabernet Eidos - parametry.JPG|Petit Cabernet - parametry wina | ||
| + | </gallery> | ||
| + | Kliknij aby powiększyć | ||
| + | |||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
| Linia 49: | Linia 54: | ||
* https://qui.uniud.it/notizieEventi/ricerca-e-innovazione/presentati-i-primi-vitigni-resistenti-alle-malattie/storia-di-un-progetto-di-successo-slide-dellintervento-del-prof-raffaele-testolin | * https://qui.uniud.it/notizieEventi/ricerca-e-innovazione/presentati-i-primi-vitigni-resistenti-alle-malattie/storia-di-un-progetto-di-successo-slide-dellintervento-del-prof-raffaele-testolin | ||
* http://catalogoviti.politicheagricole.it/report.php?cod=840 raport parametry | * http://catalogoviti.politicheagricole.it/report.php?cod=840 raport parametry | ||
| + | *https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf str 24 | ||
| + | *http://www.winogrona.org/images/f/f6/C_Eidos.pdf | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Aktualna wersja na dzień 20:02, 13 maj 2023
| Cabernet Eidos | |
|---|---|
| Rodzice | Cabernet Sauvignon x Bianca |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Masa grona | 150 g |
| Masa jagód | 1,7 g |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 23 °Bx |
| Zawartość kwasów | 5,5 g/l |
Opis
Odmiana wyhodowana 2002 roku przez Instytut w Udine/Włochy. Zarejestrowana i dopuszczona do wyrobu win w UE w sierpniu 2015 roku.
Liście : średniej wielkości w kształcie klina; zazwyczaj 3 klapowe, rzadziej 5 klapowe. Zatoka ogonkowa otwarta w kształcie V. Zatoki boczne są płytkie. Brzegi liścia mają zęby średniej wielkości. Liście bezwłose. Jesienią zabarwienie liści: żółto-czerwone.
Grona : średniej wielkości 90-220g, średnio 150 g , elipsoidalne, zazwyczaj ze skrzydełkiem; kompaktowe.
Jagody : średniej wielkości, o masie około 1,7 g, kształt elipsoidalny, skórka średnio cienka, granatowo-czarna.
Miąższ : jest lekko twardy, o trawiastym smaku, sok bezbarwny.
Genealogia
Cabernet Sauvignon x Bianca = 89,05%V.vinif.+0,78%V.labr.+7,29%V.rup.+1,56%V.berl.+1,32%V.lincen.
Dojrzewanie
Na północy Włoch dojrzewa w trzecim tygodniu września lub początek października przy GDDC ~1650°C (Udine),i ~1770°C (Fossalon di Grado)
Choroby
Odporna na m.rz; lekko podatna na m.pr. i botrytis
Cięcie
Nie ma specjalnych wymagań; dobrze plonuje w formie guyota i innych form typu kordon
Synonimy
UD - 58.083 , Petit Cabernet
Wino
Profilami: aromatycznym i smakowym, bardzo zbliżona do klasycznych winifer (stosunek antocyjanów do polifenolli to 3,67 średnio za okres 3 lat)
Kliknij aby powiększyć
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://catalogoviti.politicheagricole.it/scheda.php?codice=840
- http://www.vivairauscedo.com/en/quaderni-tecnici
- http://www.gamberorosso.it/media/k2/galleries/1022070/Metilico%20vini%20rossi.jpg
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=24896
- https://qui.uniud.it/notizieEventi/ricerca-e-innovazione/presentati-i-primi-vitigni-resistenti-alle-malattie/storia-di-un-progetto-di-successo-slide-dellintervento-del-prof-raffaele-testolin
- http://catalogoviti.politicheagricole.it/report.php?cod=840 raport parametry
- https://www.icv.fr/sites/default/files/ressources/02._le_point_de_vue_du_pepinieriste_l._breton.pdf str 24
- http://www.winogrona.org/images/f/f6/C_Eidos.pdf
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
koronka; ;liście; ; grona; ; krzew
Inne zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Cięcie | średnie oczek/m2 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 1,7 g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Odmiana | Cabernet Eidos + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 2 % + |
| Wzrost | śednio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 23 + |
| Zawartość kwasów | 5,5 + |

