Awgustowskij
Z Winogrona.org
(genealogia) |
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 18 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | | | + | |kolor=#FFD700 |
- | | | + | |odmiana=Awgustowskij |
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie=Awgustowskij-gr7.jpg |
- | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia=Awgustowskij-dojrzałe grono, foto:dziadek2 |
- | |rodzice = [[odmiana::SV 18315]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]] | + | |rodzice=[[odmiana::SV 18315]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Mołdawia | + | |kraj pochodzenia=Mołdawia |
- | |masa grona = 200-300 | + | |masa grona=200-300 |
- | |rozmiary jagód = 18 | + | |rozmiary jagód=18 |
- | | | + | |masa jagód=2,5-3 |
- | | | + | |smak=muszkat |
- | |termin dojrzewania = 21-31.08 | + | |termin dojrzewania=21-31.08 |
- | |mrozoodporność = -25 | + | |ilość dni dojrzewania=105-115 |
- | |kolor gron = żółte | + | |mrozoodporność=-25 |
- | | | + | |kolor gron=żółte |
- | |zastosowanie = deserowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=16,3 | ||
+ | |zawartość kwasów=5,7 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średnio silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |obsada gron=1,8-2,0 | ||
+ | |obciążenie=35-45 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. | Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. | ||
+ | Jedna z najwcześniej dojrzewających jasnych, deserowych odmian ,takich jak : Iza, Perła Czabańska, Polar, Olimpia. | ||
+ | |||
+ | '''Wzrost:''' średnio-silny,wyprostowany | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' średniej wielkości do dużych 130-300g, stożowo-cylindryczne, średnio zagęszczone. | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' średniej wielkości 16X18mm, o masie 2,5-3g, zaokrąglone, zielonkawo-białe. | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' smak neutralny, a dobrze dojrzałych jagód lekko muszkatowy | ||
+ | |||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
- | '''AUGUSTOVSKIJ''' = Villard Noir( S.V. 18315) X [[odmiana::Perła | + | '''AUGUSTOVSKIJ''' = Villard Noir( S.V. 18315) X [[odmiana::Perła Czabańska]](PERLE |
VON CSABA) – | VON CSABA) – | ||
79,27%''V.vinifera'' ''+0,97%''V.labrusca'' +16,54%''V.rupestris'' | 79,27%''V.vinifera'' ''+0,97%''V.labrusca'' +16,54%''V.rupestris'' | ||
- | +0,97%''V.riparia'' +2,25%''V.aestivalis '' | + | +0,97%''V.riparia'' +2,25%''V.aestivalis '' |
+ | == Choroby == | ||
+ | Dość odporny na m.rz. i szarą pleśń, lekko podatny na m.pr. | ||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
- | + | Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium. | |
+ | Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, | ||
+ | wykazuje dużą odporność na '''mączniaka rzekomego''' (''Plasmopara viticola''). | ||
+ | W skali 1-9 odporność wynosi 6,75 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | śednie na 6-8 pąków, ale wystarczająco dobrze owocuje też przy krótszym cięciu | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 39: | Linia 63: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | http://vinograd.info/sorta/stolovye/avgystovskii.html | ||
+ | |||
+ | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=702&view=odmiana | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
+ | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/16201.jpg Liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/18488.jpg grono] | ||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | procvetok:[http://vinograd.info/images/sort/stoloviy/2/avgustovskij.jpg grono]; ;Czechy - [https://ovoce.hlucinsko.eu/4web/obr-do-textu/ovocne-druhy-a-odrudy/vinna-reva/augustovskij2.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:augustowski_zielone_grona.jpg|zielone grono, fot.Dziadek2 | ||
+ | Plik:augustowski-gr2.jpg|Augustowski - zielone grono w czerwcu, foto:Dziadek2 | ||
+ | Plik:augustowski-gr3.jpg|Augustowski - zielone grona w lipcu, foto:Dziadek2 | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 15:28, 3 cze 2023
Awgustowskij | |
---|---|
![]() Awgustowskij-dojrzałe grono, foto:dziadek2 | |
Rodzice | SV 18315 x Csaba Gyoengye |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Mołdawia |
Masa grona | 200-300 g |
Rozmiary jagód | 18 mm |
Masa jagód | 2,5-3 g |
smak | muszkat |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Ilość dni dojrzewania | 105-115 |
Mrozoodporność | -25 °C |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16,3 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,7 g/l |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. Jedna z najwcześniej dojrzewających jasnych, deserowych odmian ,takich jak : Iza, Perła Czabańska, Polar, Olimpia.
Wzrost: średnio-silny,wyprostowany
Grona: średniej wielkości do dużych 130-300g, stożowo-cylindryczne, średnio zagęszczone.
Jagody: średniej wielkości 16X18mm, o masie 2,5-3g, zaokrąglone, zielonkawo-białe.
Miąższ: smak neutralny, a dobrze dojrzałych jagód lekko muszkatowy
Genealogia
AUGUSTOVSKIJ = Villard Noir( S.V. 18315) X Perła Czabańska(PERLE VON CSABA) – 79,27%V.vinifera +0,97%V.labrusca +16,54%V.rupestris +0,97%V.riparia +2,25%V.aestivalis
Choroby
Dość odporny na m.rz. i szarą pleśń, lekko podatny na m.pr.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 6,75 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt
Cięcie
śednie na 6-8 pąków, ale wystarczająco dobrze owocuje też przy krótszym cięciu
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/avgystovskii.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=702&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
procvetok:grono; ;Czechy - grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 105-115 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Mołdawia + |
Masa | 200 -300g + |
Masa jagód | 2,5-3 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Obciążenie | 35-45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,8-2,0 szt. + |
Odmiana | Awgustowskij +, SV 18315 +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i Sierpniowy + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 18 mm + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16,3 + |
Zawartość kwasów | 5,7 + |