Czekoladowa
Z Winogrona.org
(literówka w rodzicach) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: aktualizacja) |
||
(Nie pokazano 28 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 4: | Linia 4: | ||
|zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg | |zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg | ||
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | ||
- | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x | + | |rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x OP |
+ | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=Polska | |kraj pochodzenia=Polska | ||
|masa grona=400-700 | |masa grona=400-700 | ||
- | |rozmiary jagód=26x22 | + | |rozmiary jagód=26x22 |
- | |smak=muszkat, czekoladowy posmak | + | |masa jagód=6 |
- | |SAT= | + | |smak= muszkat, czekoladowy posmak |
- | |termin dojrzewania= | + | |SAT=2200-2300 |
+ | |termin dojrzewania=wczesna | ||
|mrozoodporność=-22 | |mrozoodporność=-22 | ||
|kolor gron=ciemne | |kolor gron=ciemne | ||
- | |zapylanie=własnopylna | + | |zapylanie= własnopylna |
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=17 | ||
+ | |zawartość kwasów=7 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=średnio silny | ||
+ | |drewnienie łozy=zadowalające | ||
+ | |płodność latorośli=70-80 | ||
+ | |obsada gron=1,3-1,5 | ||
+ | |obciążenie=30-40 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=6-8 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Polska odmiana | + | Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. |
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania. | Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania. | ||
+ | Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew. | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
treść | treść | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | podwyższona | + | Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7 (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna) |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 34: | Linia 46: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana | + | *http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana |
+ | *http://www.winnicaprzybylowka.pl/143,Czekoladowa.html | ||
+ | *http://pl.wikipedia.org/wiki/Czekoladowa | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | <gallery widths=180px heights=180px perrow= | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | [http://www.winorosl.pl/files/odmiany/Czekoladowa..jpg owocujący krzew] | ||
+ | |||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | Węgry: [http://csemegeszőlők.hu/wp-content/gallery/sajat-gyujtesek/CSOKOL%C3%81D%C3%89.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Czekoladowa-K.jpg|Czekoladowa - koronka 11/05/2017 | ||
+ | Plik:11072017 Czekol-k.JPG|Czekoladowa - koronka 11/07/2017; foto: ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Czekoladowa-L1.jpg|liść 10/05/2016, foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Czek-L.jpg|liść 18/05/2017; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:11072017 Czekol-L.JPG|Czekoladowa - liść 11/07/2017; foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Czekoladowa (12).jpg|Kwiatostan, foto: kapitan | ||
+ | Plik:16052018 Czekoladowa-kw.jpg|Czekoladowa - kwiatostany; foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan | Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan | ||
- | + | Plik:Czekoladowa2 04.08.2012 .jpg| Foto: kapitan | |
+ | Plik:Czekoladowa_Veraison_1200.JPG|Czekoladowa - wybarwianie - 08/08/2015; foto: Gbed | ||
+ | Plik:Czekoladowa-ver.jpg|Czekoladowa - pocz. wybarwiania - 29/072016; foto: RobertR | ||
+ | Plik:Czekoladowa_grono_1200.JPG|Czekoladowa - dojrzałe grono- 12/09/2015; foto: Gbed | ||
+ | Plik:Czekoladowa (16).JPG|Grono, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:30072018 Czekol.jpg|Czekoladowa - grona 30/07/2018; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:22082021-Czek.JPG|Czekoladowa - gron0 22/08/2021 (namiot foliowy); foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:07082023 Czekoladowa.JPG|Czekoladowa - grona 07/08/2023 (namiot foliowy); foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Czekoladowa 10.08.2014 (2).JPG|Jagody, foto: Kapitan | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Czekoladowa (8).JPG|Czekoladowa, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Czekoladowa (15).JPG|Krzew, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:22082021-Czekoladowa.jpg|Czekoladowa - krzew 22/08/2021; foto:RobertR | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 21:08, 7 sie 2023
Czekoladowa | |
---|---|
![]() Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1 | |
Rodzice | wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x OP |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 400-700 g |
Rozmiary jagód | 26x22 mm |
Masa jagód | 6 g |
smak | muszkat, czekoladowy posmak |
SAT | 2200-2300 |
Termin dojrzewania | wczesna |
Mrozoodporność | -22 °C |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.
Genealogia
treść
Choroby
Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7 (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)
Cięcie
średnie, 6 - 8 oczek/m²
Synonimy
PR-D-88-1
Literatura
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
- http://www.winnicaprzybylowka.pl/143,Czekoladowa.html
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Czekoladowa
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Węgry: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | wczesna + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Polska + |
Masa | 400 -700g + |
Masa jagód | 6 g + |
Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
Obciążenie | 30-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,3-1,5 szt. + |
Odmiana | Czekoladowa + i Kardinał Ustoicziwyj Magaracz + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 70-80 % + |
Rozmiar jagód | 26x22 mm + |
Sat | 2.200 -2300 + |
Smak | Muszkat, czekoladowy posmak + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 7 + |