Gelios
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Literatura) |
|||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 29: | Linia 29: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Arkadia Rozowaja Krainowa | + | Arkadia Rozowaja Krainowa , Helios |
+ | |||
==Parametry== | ==Parametry== | ||
[[Plik:Gelios-dojrz.JPG|tumb|left|60px| Gelios – parametry dojrzewania]]Kliknij aby powiększyć | [[Plik:Gelios-dojrz.JPG|tumb|left|60px| Gelios – parametry dojrzewania]]Kliknij aby powiększyć | ||
Linia 35: | Linia 36: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | http://www.kraynov-vinograd.narod.ru/opisaniya/gelius.htm | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Aktualna wersja na dzień 07:42, 13 lut 2024
Gelios | |
---|---|
Gelios fot.Andrzej Kalemba | |
Rodzice | Arkadia x Kiszmisz Nachodka |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja (Krainov) |
Masa grona | 700-800 g |
Rozmiary jagód | 34x26 mm |
Masa jagód | 12-14 g |
SAT | 2400-2500 |
Ilość dni dojrzewania | 120-125 |
Mrozoodporność | 23 °C296,15 K 73,4 °F 533,07 °R |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18 °Bx |
Opis
Gelios to hybrydowa odmiana winogron wcześnie dojrzewających wyhodowana przez Krainova V.N. Jego smak jest przyjemny, odmianowy. Jeśli jest bardzo mocno obciążony, nie spowoduje problemów z dojrzewaniem gron ale miąższ stanie się wodnisty. gdy jest w pełni dojrzały, czasami pojawia się bardzo lekka gałka muszkatołowa. Dlaczego czasami? Na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych muszkat może się nie pojawić.
Choroby
Cięcie
Synonimy
Arkadia Rozowaja Krainowa , Helios
Parametry
Kliknij aby powiększyćTematy na naszym forum
Literatura
http://www.kraynov-vinograd.narod.ru/opisaniya/gelius.htm
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Gelios — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 120-125 + |
Kraj | Rosja (Krainov) + |
Masa | 700 -800g + |
Masa jagód | 12-14 g + |
Mrozoodpornosc | 296,15 K (23 °C, 73,4 °F, 533,07 °R) + |
Odmiana | Gelios + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 34x26 mm + |
Sat | 2.400 -2500 + |
Wzrost | Bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18 + |