Panonia
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ====Zdjęcia ułatwiające identyfikację=) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 23 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 34: | Linia 34: | ||
Plik:Panonia-drzewko genealogiczne.JPG|Panonia - drzewko genealogiczne | Plik:Panonia-drzewko genealogiczne.JPG|Panonia - drzewko genealogiczne | ||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | ==Fenologia== | ||
+ | Start wiosenny (pękanie pąków) wczesny; kwitnienie ok.52 dni od pękania pąków; veraison ok.50 dni od kwitnienia; zbiór ok.52 dni od veraison; okres wegetacyjny około 154 dni za okres 3 ch lat (2008-2010 - Serbia) | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 43: | Linia 45: | ||
SK 90-2, | SK 90-2, | ||
Castellum, | Castellum, | ||
- | + | ==Parametry dojrzewania== | |
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Panonia_and_Morava.PNG parametry dojrzewania 2008-2010 - Serbia] | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak [[Bianca]] | Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak [[Bianca]] | ||
- | * | + | * wino 2017 - organiczne ; ;[https://images86.fotosik.pl/661/56a0e9f1f92873a7gen.jpg i. kontretykieta] |
*Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach: | *Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach: | ||
• Maceracja 12 godzin | • Maceracja 12 godzin | ||
Linia 56: | Linia 59: | ||
• Cukier 1,23 g / l | • Cukier 1,23 g / l | ||
• Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia | • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia | ||
+ | *[https://www.plavinci.organic/shop/cilibar/ Ćilibar 2016 – White Organic Wine] | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Panonia_-_parametry.PNG parametry i oceny win ] | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/47804_473_11765.pdf Panonia 2019; Weinpreis 2020]; Ungarn - Hajós-Baja; 89 pkt; 11.86%vol; TA 5.50 g/l;; Cuk.reszt. 0.90g/l; potencjał 2021 | ||
+ | *[https://www.plavinci.organic/wp-content/uploads/2022.04.-C%CC%81ilibar.jpg organiczne białe wytrawne wino Panonia 2021] - o parametrach: | ||
+ | • 2021 harvest | ||
+ | • Fermentation 12 days in open tanks on wild yeast | ||
+ | • Maturation on the lies 6 months | ||
+ | • Unfined and unfiltered. Contains sediment. | ||
+ | • Total SO2 43,84 mg/l | ||
+ | • Total acidity 8,2 g/l | ||
+ | • Sugar 7,1 g/l | ||
+ | • Alcohol 14% | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/4/4a/Panonia_2022.jpg Panonia 2022, Winnica Plechów]; 13% vol; białe wytrawne | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
Linia 61: | Linia 77: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765 | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765 | ||
- | *http:// | + | *http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf |
- | * | + | *https://www.academia.edu/30083392/KARAKTERISTIKE_RODNOSTI_SORTE_PANONIA_U_USLOVIMA_KOZARA%C4%8CKOG_VINOGORJA?email_work_card=abstract-read-more |
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Panonia.jpg opis] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
+ | Atlas revy: ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/Panonia/pan_revi.JPG pąk]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/Panonia/pan.vrch.jpg koronka]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/Panonia/pan.list.JPG liść]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/Panonia/pan_zil.JPG unerwienie liscia]; ;[http://www.atlasrevy.wz.cz/Panonia/pan.hr.JPG grona]; ;Hortikultura: [http://serbianwineguide.com/wp-content/uploads/2016/01/panonia.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | |||
====Zdjęcia wykonane przez forumowiczów==== | ====Zdjęcia wykonane przez forumowiczów==== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | Plik: | + | Plik:Panonia 22052022.JPG|Panonia - koronka 22/05/2022; foto: ZbyszekB |
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 81: | Linia 101: | ||
'''Kwiatostan''' | '''Kwiatostan''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
- | + | Plik:Panonia 25062022.JPG|Panonia -0 kwiatostan i liść 25/06/2022; foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 91: | Linia 111: | ||
Plik:20092020 Panonia.jpg|Panonia - grono 20/09/2020;foto:RobertR | Plik:20092020 Panonia.jpg|Panonia - grono 20/09/2020;foto:RobertR | ||
Plik:16082021-Pannonia.jpg|Panonia - grona 16/08/2021;foto:RobertR | Plik:16082021-Pannonia.jpg|Panonia - grona 16/08/2021;foto:RobertR | ||
+ | Plik:03102021-Pann-gr.jpg|Panonia - grona 03/10/2021;foto:RobertR | ||
+ | Plik:Panonia 06082022.JPG|Panonia - grono testowe 06/08/2022; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:15082023 Panonia grono.jpg|Panonia - grono 15/08/2023; foto: RobertR | ||
+ | Plik:Pannonia-grona.jpg|Panonia -grona 11/08/2024; foto:RobertR | ||
+ | Plik:Panonia 18082024.JPG|Panonia - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 103: | Linia 128: | ||
Plik:Panonia-krzew.jpg|Panonia - krzew - 22/07/2018;foto:RobertR | Plik:Panonia-krzew.jpg|Panonia - krzew - 22/07/2018;foto:RobertR | ||
Plik:Panonia-krze.jpg|Panonia - krzew - 27/08/2019;foto:RobertR | Plik:Panonia-krze.jpg|Panonia - krzew - 27/08/2019;foto:RobertR | ||
+ | Plik:05092021Panonia.jpg|Panonia - krzew 05/09/2021; foto:RobertR | ||
+ | Plik:Pannonia-1.jpg|Panonia - krzew 31/07/2024; foto:RobertR | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 20:10, 19 sie 2024
Panonia | |
---|---|
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR | |
Rodzice | SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 x Riesling |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Serbia |
Masa jagód | 1,6 g |
Termin dojrzewania | tydzień przed Chardonnay kl.75 |
Mrozoodporność | podobna do Rieslinga °Cwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Odmiana o podwyższonej odporności na choroby, tzw PIWI. Powstała w Serbii w 2003 roku a twórcami odmiany są :Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač.
Morfologia - koronka otwarta (jak u vinifer), bogato owłosiona, białawo-zielona, młode liście zielone ,białawo omszone, dojrzałe liście ciemnozielone, pięcio klapowe.. Zatoka przyogonkowa w kształcie litery "U". Jagody okrągłe zielono-żółte o masie około 1,6g. Grona wydłużone i luźne o średniej wielkości , często ze skrzydełkami.
Agrobiologia - kwitnienie podobnie jak Chardonnay, a dojrzewanie o ok. tygodnia wcześniej. Płodność pąków jest średnia i wymaga raczej długiego przycinania (na uboższych glebach). Wzrost pędów wyprostowany , ulistnienie rzadkie i nie wymaga przerzedzania (jak u odmiany Bianca)
"Morawa" - odmiana posiadająca tych samych rodziców co "Panonia" - http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777
Genealogia
Fenologia
Start wiosenny (pękanie pąków) wczesny; kwitnienie ok.52 dni od pękania pąków; veraison ok.50 dni od kwitnienia; zbiór ok.52 dni od veraison; okres wegetacyjny około 154 dni za okres 3 ch lat (2008-2010 - Serbia)
Choroby
Bardzo odporna na mączniaki i szarą pleśń.Wystarczają 2 opryski profilaktyczne gdy w tej samej lokalizacji odmiana Chardonnay wymaga 8 oprysków.
Cięcie
średnie i długie
Synonimy
SK 90-2, Castellum,
Parametry dojrzewania
Wino
Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak Bianca
- wino 2017 - organiczne ; ;i. kontretykieta
- Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach:
• Maceracja 12 godzin • Fermentacja 20 dni na dzikich drożdżach • Dojrzewanie na osadzie w zbiorniku 6 miesięcy • Dojrzewanie w butelce 3 miesiące • Bez filtra • Całkowita kwasowość 7,15 g / l • Cukier 1,23 g / l • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia
- Ćilibar 2016 – White Organic Wine
- parametry i oceny win
- Panonia 2019; Weinpreis 2020; Ungarn - Hajós-Baja; 89 pkt; 11.86%vol; TA 5.50 g/l;; Cuk.reszt. 0.90g/l; potencjał 2021
- organiczne białe wytrawne wino Panonia 2021 - o parametrach:
• 2021 harvest • Fermentation 12 days in open tanks on wild yeast • Maturation on the lies 6 months • Unfined and unfiltered. Contains sediment. • Total SO2 43,84 mg/l • Total acidity 8,2 g/l • Sugar 7,1 g/l • Alcohol 14%
- Panonia 2022, Winnica Plechów; 13% vol; białe wytrawne
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765
- http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf
- https://www.academia.edu/30083392/KARAKTERISTIKE_RODNOSTI_SORTE_PANONIA_U_USLOVIMA_KOZARA%C4%8CKOG_VINOGORJA?email_work_card=abstract-read-more
- opis
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Atlas revy: ;pąk; ;koronka; ;liść; ;unerwienie liscia; ;grona; ;Hortikultura: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 3-6 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | tydzień przed Chardonnay kl.75 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) + |
Kraj | Serbia + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Panonia + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Wzrost | średni do silnego + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |