Hibernal
Z Winogrona.org
(→Wino: aktualizacja) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 41 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#FFD700 |
|odmiana=Hibernal | |odmiana=Hibernal | ||
|zdjęcie=267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg | |zdjęcie=267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg | ||
Linia 10: | Linia 10: | ||
|rozmiary jagód=14 | |rozmiary jagód=14 | ||
|smak=korzenny | |smak=korzenny | ||
- | |SAT= | + | |SAT=2750 |
- | |termin dojrzewania= | + | |termin dojrzewania=10-20.10 |
- | |mrozoodporność=- | + | |mrozoodporność=-27 |
|kolor gron=żółto-zielone | |kolor gron=żółto-zielone | ||
+ | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=21 | ||
+ | |zawartość kwasów=9 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|drewnienie łozy=dobre | |drewnienie łozy=dobre | ||
|plenność=wysoka | |plenność=wysoka | ||
- | |GDDC= | + | |GDDC=1100-1180 |
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Linia 25: | Linia 28: | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
'''Hibernal''' = (Chancellor x Riesling) x 2 | '''Hibernal''' = (Chancellor x Riesling) x 2 | ||
- | Hibernal → | + | Hibernal → 78,9%''V.vinifera'' +5,1%''V.labrusca'' |
- | + | + | +13,3%''V.rupestris'' +1,95%''V.riparia'' + 0,75 "V.lincecumi" |
- | + | Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf | |
- | + | ==Fenologia== | |
+ | [http://www.winogrona.org/images/9/93/Hibernal_fenologia.PNG półn. Mazowsze] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. | Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. | ||
Mało podatna na m.rzekomego | Mało podatna na m.rzekomego | ||
+ | *https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal | ||
+ | *geny odporności Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
==Dojrzewanie== | ==Dojrzewanie== | ||
+ | *[https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal Dojrzewa 1-2 tyg. przed odmianą Riesling] | ||
*[[Plik:Hibernal-dojrz-Winnica Victoria.JPG|thumb|left|120px| <small>Hibernal – parametry moszczu i wina</small>]] | *[[Plik:Hibernal-dojrz-Winnica Victoria.JPG|thumb|left|120px| <small>Hibernal – parametry moszczu i wina</small>]] | ||
Linia 45: | Linia 52: | ||
* [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Monitoring-Hibernal-Srebrna_G%C3%B3ra_2012.JPG Monitoring dojrzewania - Winnica Srebrna Góra sezon 2012] 6 gron/krzew | * [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Monitoring-Hibernal-Srebrna_G%C3%B3ra_2012.JPG Monitoring dojrzewania - Winnica Srebrna Góra sezon 2012] 6 gron/krzew | ||
*[http://images78.fotosik.pl/202/03fa69e577365a66.jpg Winniczka MAGDA 2008 - 2015] | *[http://images78.fotosik.pl/202/03fa69e577365a66.jpg Winniczka MAGDA 2008 - 2015] | ||
- | + | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Hiber2016-2019-dojrz.jpg Winniczka MAGDA 2016-2019] | |
<gallery widths=100px heights=100px perrow=4> | <gallery widths=100px heights=100px perrow=4> | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 52: | Linia 59: | ||
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal | Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
+ | * Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc | ||
*'''''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”''' | *'''''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”''' | ||
''Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.'''' | ''Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.'''' | ||
- | |||
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt] | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt] | ||
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka]; ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt] | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka]; ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt] | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014) | ||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014) | ||
- | |||
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015) | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015) | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/32288aa4-9ba8-49fa-a076-3abd297a39b7/ Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica]; białe wytrawne 12,5%vol | ||
+ | *[http://www.wsag.de/wein.php?id=50377&lang=en Hibernal 2020; Winnica Turnau]; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt) | ||
+ | *[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1625522088hibernal-web-Hibernal-VzH-2018-.jpg Hibernal 2020 BIO - półsłodkie]; 11% vol; TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l | ||
+ | *[https://vinori.pl/wp-content/uploads/2022/05/109-Hibernal.jpg Hibernal 2021 Winnica Cantina]; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l; alkohol: 12,0% ; potencjał: min. 10 lat | ||
+ | *[https://xn--fredrwka-z3a.pl/hibernal-2021; Winnica Fedorówka/ Hibernal 2021]; białe wytrawne 11%vol; TA 12,68g/l; pH 3,06;m ; cuk.reszt. 4,32g/l; złoto Jasło 22; srebro Zielona Góra 22 | ||
+ | *[https://gyukli.hu/feher-borok/bio-hibernal Bio Hibernal 2022]; 12,06 %vol; TA 7,4 g/l; cuk.reszt. 5,5 g/l | ||
+ | *[https://winnicaprzybyslawice.pl/cdn/shop/files/Hibernal2021-3_1100x.jpg?v=1687941416 Hibernal Orange 2022]; fermentacja spontan; 11,5%vol; TA 8,5g/l; cukier 1,5g/l; . Aromaty gruszki, soczystej brzoskwini i zielonego jabłka, skórka cytryny | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *https://files.piwi-international.org/cz-grape-varieties/II.PDF | ||
== Linki == | == Linki == | ||
Linia 73: | Linia 87: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http://www. | + | *wg taxonweb: [http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzNfMTU2X1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfbGlzdC5qcGciXV0?sha=b33f51c6 lisć]; ;[http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzJfOTExX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfaHJvemVuLmpwZyJdXQ?sha=5e2feadb grono] |
+ | *wg VIVC:[http://www.vivc.de/gbvp/13774.jpg grono]; | ||
+ | *Inne; [https://www.zahrada.cz/soubor.php?identifikator=71113676748268&id_oblasti=100 koronka]; ;[http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal_Show/Triebspitze%20Hibernal.jpg koronka]; ;[https://magyarmezogazdasag.hu/sites/default/files/styles/default_crop/public/uploads/2022-10//hibernal_nagy.jpg?itok=0Wc4cINf krzew] ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-199.jpg grono]; ;[http://www.znalecvin.cz/files/2009/01/Hibernal-hrozen-list.jpg grono i liść]; ;[https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Hibernal-kwiatostany.jpg kwiatostany]; ; | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/0/02/Hibernal.pdf Dane ampelograficzne] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/hibernal.jpg grona]; Antes: [http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal%20Gm%204.JPG grono (kl.Gm 4)] | Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/hibernal.jpg grona]; Antes: [http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal%20Gm%204.JPG grono (kl.Gm 4)] | ||
- | L.Małysz:[http://www.zawinem.pl/wp-content/uploads/2012/01 | + | L.Małysz:[http://www.zawinem.pl/wp-content/uploads/2012/01/Hibernal.jpg grona]; ;Winniczka MAGDA: [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Hibernal-krzew.jpg owocujący krzew]; ; UJ :[http://www.crazynauka.pl/wp-content/uploads/2013/11/wino_lodowe.jpg zbiór na wino lodowe]; ;[http://rebschule-mueller.de/Rebsorten/Hibernal/Hibernal%20Gm/Hibernal%201.JPG krzew]; ;[https://vitis-plant.eu/614-large_default/hibernal.jpg grono] |
===Zdjęcia forumowiczów=== | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
Linia 98: | Linia 115: | ||
Plik:Hibernal-zapas.JPG|Hibernal - kwiatostany z pąków zapasowych; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-zapas.JPG|Hibernal - kwiatostany z pąków zapasowych; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Hibernal-kw.jpg|Hibernal - kwiatostany 15/06/2016; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-kw.jpg|Hibernal - kwiatostany 15/06/2016; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:30052018 Hibernal-kw.jpg|Hibernal - kwiatostany 30/052018;foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 108: | Linia 126: | ||
Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | ||
Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba | Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
- | Plik:Hibernal.jpg| Hibernal - grona | + | Plik:19082018 hiber.jpg|Hibernal - grono 19/08/2018;foto:RobertR |
+ | Plik:22082018 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 22/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:11102020 Hibernal.JPG|Hibernal - grona 11/10/2020;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:20092020 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 20/09/2020;foto:RobertR | ||
+ | Plik:Hiber 20102022.JPG|Hibernal - grona 20/10/2022;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Hibernal 21092024.JPG|Hibernal - grona 21/09/2024; foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Linia 118: | Linia 142: | ||
'''Krzew''' | '''Krzew''' | ||
- | <gallery widths=180px heights=180px perrow= | + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=5> |
Plik:Hibernal-gr1.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-gr1.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Hibernal-gr3.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-gr3.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | ||
Plik:Hibernal-krz.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-krz.jpg|Hibernal - owocujący krzew; foto: ZbyszekB | ||
Plik:DSC7784.JPG|fot.Andrzej Kalemba | Plik:DSC7784.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
+ | Plik:18102019-Hibernal(PZ).jpg|Hibernal późny zbiór - 18/10/2019;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:20092023 Hiber.JPG |Hibernal - krzew 20/09/2023;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:08102023 Hiber.JPG |Hibernal - krzew 08/10/2023;foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 15:09, 21 wrz 2024
Hibernal | |
---|---|
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski | |
Rodzice | (Chancellor x Riesling)x 2 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | korzenny |
SAT | 2750 |
GDDC | 1100-1180 |
Termin dojrzewania | 10-20.10 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)
Genealogia
Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2
Hibernal → 78,9%V.vinifera +5,1%V.labrusca +13,3%V.rupestris +1,95%V.riparia + 0,75 "V.lincecumi" Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf
Fenologia
Choroby
Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego
- https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal
- geny odporności Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
Cięcie
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 : zbiór: 9/10; plonowanie: 0,69kg/krzew; masa gron: 85g; masa jagód: 1,33g; ekstrakt: 23,5%
- Monitoring dojrzewania - Winnica Srebrna Góra sezon 2012 6 gron/krzew
- Winniczka MAGDA 2008 - 2015
- Winniczka MAGDA 2016-2019
Synonimy
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal
Wino
- Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc
- Wg servisu “www.wineoczechrepublic”
Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''
- Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka, ,Charakterystyka i ocena 82 pkt
- Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka; ;recenzja i ocena wina 83pkt
- Hibernal 2012 (90kt) - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
- Hibernal 2013 bio (93pkt) - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
- Hibernal 2014 (96pkt) - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
- Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica; białe wytrawne 12,5%vol
- Hibernal 2020; Winnica Turnau; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt)
- Hibernal 2020 BIO - półsłodkie; 11% vol; TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l
- Hibernal 2021 Winnica Cantina; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l; alkohol: 12,0% ; potencjał: min. 10 lat
- Winnica Fedorówka/ Hibernal 2021; białe wytrawne 11%vol; TA 12,68g/l; pH 3,06;m ; cuk.reszt. 4,32g/l; złoto Jasło 22; srebro Zielona Góra 22
- Bio Hibernal 2022; 12,06 %vol; TA 7,4 g/l; cuk.reszt. 5,5 g/l
- Hibernal Orange 2022; fermentacja spontan; 11,5%vol; TA 8,5g/l; cukier 1,5g/l; . Aromaty gruszki, soczystej brzoskwini i zielonego jabłka, skórka cytryny
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=168&view=odmiana
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Hibernal
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Hibernal
Opinie na forum: Hibernal
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg taxonweb: lisć; ;grono
- wg VIVC:grono;
- Inne; koronka; ;koronka; ;krzew ;grono; ;grono i liść; ;kwiatostany; ;
- Dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona; ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew; ; UJ :zbiór na wino lodowe; ;krzew; ;grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 10-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1100-1180 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Hibernal +, Chancellor +, Riesling +, Bianca + i Sibera + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.750 + |
Smak | Korzenny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |