Hibernal
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupeł.) |
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 76: | Linia 76: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *https://files.piwi-international.org/cz-grape-varieties/II.PDF | ||
== Linki == | == Linki == | ||
Linia 125: | Linia 126: | ||
Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB | ||
Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba | Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba | ||
- | |||
Plik:19082018 hiber.jpg|Hibernal - grono 19/08/2018;foto:RobertR | Plik:19082018 hiber.jpg|Hibernal - grono 19/08/2018;foto:RobertR | ||
Plik:22082018 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 22/08/2018;foto:ZbyszekB | Plik:22082018 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 22/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
Linia 131: | Linia 131: | ||
Plik:20092020 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 20/09/2020;foto:RobertR | Plik:20092020 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 20/09/2020;foto:RobertR | ||
Plik:Hiber 20102022.JPG|Hibernal - grona 20/10/2022;foto:ZbyszekB | Plik:Hiber 20102022.JPG|Hibernal - grona 20/10/2022;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Hibernal 21092024.JPG|Hibernal - grona 21/09/2024; foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 15:09, 21 wrz 2024
Hibernal | |
---|---|
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski | |
Rodzice | (Chancellor x Riesling)x 2 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | korzenny |
SAT | 2750 |
GDDC | 1100-1180 |
Termin dojrzewania | 10-20.10 |
Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)
Genealogia
Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2
Hibernal → 78,9%V.vinifera +5,1%V.labrusca +13,3%V.rupestris +1,95%V.riparia + 0,75 "V.lincecumi" Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf
Fenologia
Choroby
Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego
- https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal
- geny odporności Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
Cięcie
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 : zbiór: 9/10; plonowanie: 0,69kg/krzew; masa gron: 85g; masa jagód: 1,33g; ekstrakt: 23,5%
- Monitoring dojrzewania - Winnica Srebrna Góra sezon 2012 6 gron/krzew
- Winniczka MAGDA 2008 - 2015
- Winniczka MAGDA 2016-2019
Synonimy
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal
Wino
- Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc
- Wg servisu “www.wineoczechrepublic”
Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''
- Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka, ,Charakterystyka i ocena 82 pkt
- Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka; ;recenzja i ocena wina 83pkt
- Hibernal 2012 (90kt) - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
- Hibernal 2013 bio (93pkt) - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
- Hibernal 2014 (96pkt) - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
- Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica; białe wytrawne 12,5%vol
- Hibernal 2020; Winnica Turnau; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt)
- Hibernal 2020 BIO - półsłodkie; 11% vol; TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l
- Hibernal 2021 Winnica Cantina; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l; alkohol: 12,0% ; potencjał: min. 10 lat
- Winnica Fedorówka/ Hibernal 2021; białe wytrawne 11%vol; TA 12,68g/l; pH 3,06;m ; cuk.reszt. 4,32g/l; złoto Jasło 22; srebro Zielona Góra 22
- Bio Hibernal 2022; 12,06 %vol; TA 7,4 g/l; cuk.reszt. 5,5 g/l
- Hibernal Orange 2022; fermentacja spontan; 11,5%vol; TA 8,5g/l; cukier 1,5g/l; . Aromaty gruszki, soczystej brzoskwini i zielonego jabłka, skórka cytryny
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=168&view=odmiana
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Hibernal
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Hibernal
Opinie na forum: Hibernal
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg taxonweb: lisć; ;grono
- wg VIVC:grono;
- Inne; koronka; ;koronka; ;krzew ;grono; ;grono i liść; ;kwiatostany; ;
- Dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona; ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew; ; UJ :zbiór na wino lodowe; ;krzew; ;grono
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 10-20.10 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1100-1180 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
Odmiana | Hibernal +, Chancellor +, Riesling +, Bianca + i Sibera + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.750 + |
Smak | Korzenny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 9 + |