Szachtior
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: zdjęcia) |
|||
| Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne. Jagody okrągłe, lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g. Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. | + | Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne. Jagody okrągłe, lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g. Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku w pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. |
Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. | Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem. | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Wersja z 19:21, 14 mar 2010
| Szachtior | |
|---|---|
| Szachtior Foto W.Jarosz | |
| Rodzice | Wieruł x Mołdowa |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Mołdawia |
| Masa grona | 500-1000g g |
| Rozmiary jagód | 24x22 mm mm |
| smak | wiśnia |
| Termin dojrzewania | 01-10.10 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Kwiaty funkcjonalnie żeńskie. Grona cylindryczne. Jagody okrągłe, lub lekko owalne, o średniej masie 6,7g. Miąższ mięsisty i soczysty o harmonijnym smaku w pełni dojrzałe mają posmak wiśniowy. Owoce nadają się do krotkiego przechowywania. Przechowując w odpowiednich warunkach można zimą cieszyć się ich smakiem.
Choroby
Średnia odporność
Cięcie
6-8 Oczek.
Synonimy
T-6-13
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/shahter.html
Zdjęcia
Fakty o Szachtior — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 01-10.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Mołdawia + |
| Masa | 500 -1000gg + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Odmiana | Szachtior +, Wieruł + i Mołdowa + |
| Rozmiar jagód | 24x22 mm mm + |
| Smak | Wiśnia + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

