modified on 2 mar 2022 at 18:58 ••• 25 917 views

Onyx

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(zdjęcia)
(uzup.opisu i genealogia)
Linia 5: Linia 5:
|opis zdjęcia = Onyx - liście, Foto: ZbyszekB
|opis zdjęcia = Onyx - liście, Foto: ZbyszekB
|rodzice = [[odmiana::Dunavski Misket]] x [[odmiana::Beauty Seedless 22/26]]
|rodzice = [[odmiana::Dunavski Misket]] x [[odmiana::Beauty Seedless 22/26]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek = Vinifera
|kraj pochodzenia = Słowacja
|kraj pochodzenia = Słowacja
|masa grona = 330
|masa grona = 330
|rozmiary jagód = 27x20 mm
|rozmiary jagód = 27x20 mm
-
|smak =  
+
|smak = muszkat
-
|SAT =  
+
|SAT = 2600
|termin dojrzewania = 21-30.09
|termin dojrzewania = 21-30.09
-
|mrozoodporność = -24
+
|mrozoodporność = -25
|kolor gron = fioletowe
|kolor gron = fioletowe
|nasiona = TAK
|nasiona = TAK
Linia 18: Linia 18:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych gronach i jagodach. Ze względu na przyzwoitą mrozoodporność odmiana warta wypróbowania w uprawie polowej, w polskich warunkach klimatycznych. Cięcie 6-8 oczek/m2.
+
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych gronach i jagodach. Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1970 roku bułgarskiej odmiany Misket Dunavski z beznasienną odmianą Beauty.
 +
Autorką jest dr Dorota Pospisilova ze Słowacji. Odmiana prawnie chroniona od 1996r. a zarejestrowana w 2002r.
 +
 
 +
'''Wzrost''' : średni, ale preferuje wysokie formy prowadzenia, ponieważ zagęszcza się i korzystne jest też zielone cięcie.
 +
 
 +
'''Grona:''' baryłkowate,ścisłe, duże , ale niezbyt długie.
 +
 
 +
'''Jagody:'''lekko owalne.średnie i duże ,fioletowe  o lekkim smaku muszkatu gdy w pełni dojrzałe,cukier do 16% a kwasy 6,5-7,7g/l.Komisyjnie smak oceniany na 8,1pkt(w skali do 10)
 +
 
 +
Mrozoodporność:przy -25st.C pąki zachowują żywotność w ok.65% co pozwala na wystarczające plonowanie.
 +
[wg opisu dr D.Pospisilova]
 +
 
 +
Ze względu na przyzwoitą mrozoodporność odmiana warta wypróbowania w uprawie polowej, w polskich warunkach klimatycznych.  
 +
== Genealogia ==
 +
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
 +
Plik:Onyx-drz.jpg
 +
</gallery>
 +
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Linia 25: Linia 42:
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
 
+
6-8 oczek/m2
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
 
+
DMBS 22/26 ; svk 042
== Literatura ==
== Literatura ==

Wersja z 19:14, 3 maj 2010

Onyx
Onyx - liście, Foto: ZbyszekB
Onyx - liście, Foto: ZbyszekB
Rodzice Dunavski Misket x Beauty Seedless 22/26
Gatunek Vinifera
Kraj pochodzenia Słowacja
Masa grona 330 g
Rozmiary jagód 27x20 mm mm
smak muszkat
SAT 2600
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron fioletowe
Zastosowanie deserowe

Opis

Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych gronach i jagodach. Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1970 roku bułgarskiej odmiany Misket Dunavski z beznasienną odmianą Beauty. Autorką jest dr Dorota Pospisilova ze Słowacji. Odmiana prawnie chroniona od 1996r. a zarejestrowana w 2002r.

Wzrost : średni, ale preferuje wysokie formy prowadzenia, ponieważ zagęszcza się i korzystne jest też zielone cięcie.

Grona: baryłkowate,ścisłe, duże , ale niezbyt długie.

Jagody:lekko owalne.średnie i duże ,fioletowe o lekkim smaku muszkatu gdy w pełni dojrzałe,cukier do 16% a kwasy 6,5-7,7g/l.Komisyjnie smak oceniany na 8,1pkt(w skali do 10)

Mrozoodporność:przy -25st.C pąki zachowują żywotność w ok.65% co pozwala na wystarczające plonowanie. [wg opisu dr D.Pospisilova]

Ze względu na przyzwoitą mrozoodporność odmiana warta wypróbowania w uprawie polowej, w polskich warunkach klimatycznych.

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)


Choroby

Cięcie

6-8 oczek/m2

Synonimy

DMBS 22/26 ; svk 042

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Onyx — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVinifera  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajSłowacja  +
Masa330 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaOnyx  +, Dunavski Misket  + i Beauty Seedless 22/26  +
Rozmiar jagód27x20 mm mm  +
Sat2.600  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +