Bronx Seedless
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(nowa odmiana) |
(→Zdjęcia: + zdjęcia) |
||
Linia 59: | Linia 59: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
- | Plik: | + | Plik:Bronx-k.jpg|Bronx Seedless - koronka; foto: ZbyszekB |
+ | Plik:Bronx-L1.jpg|Bronx Seedless - liść; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 16:58, 22 sie 2010
Bronx Seedless | |
---|---|
Rodzice | NY 8536 x Sultanina |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | USA |
Masa grona | 200-250 g |
Rozmiary jagód | 18x15 mm mm |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 25.09-05.10 |
Mrozoodporność | -24 °C |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Odmiana beznasienna |
Opis
Odmiana powstała w 1925 roku, a zarejestrowana w 1937. Próby i doświadczenia w Cornell-Geneva i Ogród Botaniczny New York.
Wzrost: silny,prosty, liście ma dziwne chromowo-żółte , które są naturalną cechą, a nie chorobą lub jakimś innym problem(np.niedoborem składników)
Wydajność krzewu: duża
Grona: długie,duże,luźne
Jagody: owalne średniej wielkości, różowe(czerwone)
Smak: lekko owocowy, podobny do smaku odmiany Reliance.
Lubi gleby raczej suche. Po większych deszczach jagody pękają. [wg Cornell Unvesity]
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bronx Seedless : 68,75 % V.vinifera + 18,75 % V.labrusca + 12,5 % V.aestivalis
Choroby
treść
Cięcie
Synonimy
treść
Literatura
http://www.nysaes.cornell.edu/hort/faculty/reisch/bronx-seedless-bull794.pdf
Zdjęcia
Fakty o Bronx Seedless — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 25.09-05.10 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | USA + |
Masa | 200 -250g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Bronx Seedless +, NY 8536 + i Sultanina + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Rozmiar jagód | 18x15 mm mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |