Chrupka Różowa – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 13:32 ••• 42 443 views

Chrupka Różowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: + zdjęcie)
(Zdjęcia: + zdjęcie)
Linia 39: Linia 39:
Plik:Chrupka R-kw.jpg|Chrupka Różowa - kwitnący krzew; Foto: ZbyszekB
Plik:Chrupka R-kw.jpg|Chrupka Różowa - kwitnący krzew; Foto: ZbyszekB
Plik:Chrupka R-gr2.jpg|Chrupka Różowa - owocujący krzew; Foto: ZbyszekB
Plik:Chrupka R-gr2.jpg|Chrupka Różowa - owocujący krzew; Foto: ZbyszekB
 +
Plik:ChrupkaR-gr4.jpg|Chrupka Różowa - grona pod koniec sierpnia; Foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
</gallery>

Wersja z 21:52, 30 sie 2010

Chrupka Różowa
Chrupka Różowa - grono
Chrupka Różowa - grono
Rodzice mutant Chrupki Złotej
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja 1863
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak bardzo smaczna
SAT 2500
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron różowe
Zastosowanie deserowe

Opis

Jeden z licznych mutantów Chrupki Złotej, znaleziony we Francji w 1863 r. Bardzo smaczne choć niewielkie owoce deserowe. Odmiana w Polsce dość popularna jednak ostatnio wypierana przez nowoczesne mieszańce międzygatunkowe. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność zalecane jest okrywanie krzewów na zimę.[1] [2] [3]

Genealogia

Plik:Chasselas Rose.jpg
100%V.vinifera

Synonimy

Barbarossa Precoce, Chasselas de Falloux, Chasselas Piros, Chasselas Rose, Chasselas Rouge, Roter Gutedel, Roter Junker.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib

Zdjęcia

Fakty o Chrupka Różowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe  +
KrajFrancja 1863  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaChrupka Różowa  + i Chrupka Złota  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.500  +
SmakBardzo smaczna  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem