Chrupka Różowa
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: + zdjęcie) |
(→Zdjęcia: +zdjęcia) |
||
Linia 41: | Linia 41: | ||
Plik:ChrupkaR-gr4.jpg|Chrupka Różowa - grona pod koniec sierpnia; Foto: ZbyszekB | Plik:ChrupkaR-gr4.jpg|Chrupka Różowa - grona pod koniec sierpnia; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Chrupka2.jpg|Chrupka Różowa - grona ; Foto: ZbyszekB | Plik:Chrupka2.jpg|Chrupka Różowa - grona ; Foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Chr1.jpg|Chrupka Różowa - grona 2010 ; Foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Chr2.jpg|Chrupka Różowa - rozmiar jagód ; Foto: ZbyszekB | ||
+ | |||
Wersja z 10:31, 17 paź 2010
Chrupka Różowa | |
---|---|
![]() Chrupka Różowa - grono | |
Rodzice | mutant Chrupki Złotej |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja 1863 |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jeden z licznych mutantów Chrupki Złotej, znaleziony we Francji w 1863 r. Bardzo smaczne choć niewielkie owoce deserowe. Odmiana w Polsce dość popularna jednak ostatnio wypierana przez nowoczesne mieszańce międzygatunkowe. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność zalecane jest okrywanie krzewów na zimę.[1] [2] [3]
Genealogia
100%V.vinifera
Synonimy
Barbarossa Precoce, Chasselas de Falloux, Chasselas Piros, Chasselas Rose, Chasselas Rouge, Roter Gutedel, Roter Junker.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Fakty o Chrupka Różowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Francja 1863 + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Różowa + i Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |