Riesling
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: uzupełnienie) |
(→Zdjęcia: literówki) |
||
Linia 34: | Linia 34: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl? | + | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271635 liść]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271319 spód liścia]; [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?212062 grono] |
[[Plik:229_Riesling_-_grono_H.Wiercinski.jpg|thumb|left|Riesling - grono, Foto: H.Wierciński]] | [[Plik:229_Riesling_-_grono_H.Wiercinski.jpg|thumb|left|Riesling - grono, Foto: H.Wierciński]] |
Wersja z 22:00, 3 lut 2011
Riesling | |
---|---|
Riesling - grono Foto: H.Wierciński | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 100-140 g |
Rozmiary jagód | 13 mm mm |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 11-20.10 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana głównie w Niemczech, ale także we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Australii, USA, Chile, Ukrainie, Rosji i in. Do uprawy w Polsce mało przydatna ze względu na późny okres dojrzewania.[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Gentil Aromatique, Gewurztraube, Graefenberger, Hochheimer, Johannisberger, Karbacher Riesling, Kastellberger, Kleinriesling, Klingelberger, Moselriesling, Niederleander, Petit Riesling, Petracine, Pfefferl, Rajnai Rizling, Reno, Rheingauer, Rheinriesling, Riesler, Riesling Blanc, Riesling Renano Bianco, Rieslinger, Rizling Rynsky, Roessling, Starovecki, Weisser Riesling, White Riesling.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Robinson, J. (1996). Jancis Robinson's guide to wine grapes (1 ed.) New York: Oxford University Press. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
- ↑ Oz, C., & Rand, M. (2001). Oz Clarke's Encyclopedia of Grapes. New York: Harcourt Inc. Bib
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; grono
Dojrzewanie | 11-20.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 100 -140g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Riesling + |
Rozmiar jagód | 13 mm mm + |
Sat | 2.600 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |